Miljøminister: Automatreaktion at kræve forbud mod Roundup

Det er en automatreaktion, når Enhedslisten kræver forbud mod sprøjtemidlet Roundup. Det mener miljøminister Kirsten Brosbøl, der vil have EU til at undersøge, om det populære sprøjtemiddel kan forårsage kræft.

Slå koldt vand i blodet.

Sådan lyder det fra miljøminister Kirsten Brosbøl (S), efter at Enhedslisten har krævet et forbud mod brugen af sprøjtemidlet Roundup, der mistænkes for at være kræftfremkaldende.

»Vi skal have det faglige og det juridiske grundlag på plads, før vi griber til et forbud. Hidtil har vi undersøgt glyfosat (aktivstof i Roundup, red.) meget grundigt og ikke fundet risiko for hverken miljø eller sundhed. Så jeg synes, det er lidt en automatreaktion, vi ser fra Enhedslisten,« siger Kirsten Brosbøl til Berlingske Nyhedsbureau.

Et ekspertpanel under FNs Verdenssundhedsorganisation (WHO) har ifølge Politiken vurderet, at glyfosat »sandsynligvis« kan forårsage kræft hos mennesker.

Seniorrådgiver Johnni Hansen fra Kræftens Bekæmpelse siger til Politiken, at WHOs vurdering bør give anledning til, at man overvejer et forbud mod Roundup.

Kirsten Brosbøl henviser til, at Roundup senere på året skal revurderes i EU.

»Glyfosat skal revurderes i år af EFSA, der er den instans i EU, der regulerer det her. Jeg forventer, at de tager de nye konklusioner fra WHO med i deres vurdering,« siger Kirsten Brosbøl.

Hun peger på, at EU ikke hidtil har vurderet, at der er risici forbundet med brugen af Roundup, og de tyske myndigheder har i en undersøgelse frikendt sprøjtemidler for at udgøre en kræftrisiko.

Miljøministeren peger på, at hun overordnet er enig med Enhedslisten i, at brugen af sprøjtemidler skal begrænses.

»Vi har lavet en fælles sprøjtemiddelstrategi, og vi har omlagt afgifter på pesticider, så de mest skadelige har størst afgifter. Blandt andet er afgiften på glyfosat fordoblet. Så vi har taget en stribe tiltag for at få brugen begrænset,« siger Kirsten Brosbøl.

Også Venstres miljøordfører, Henrik Høegh (V), mener, der er grund til at kaste et kritisk blik på WHOs vurdering.

»Vi tager det bestemt alvorligt, men jeg vil godt lige have flere øjne til at se på validiteten på den forskning, inden man skrider til så voldsom en handling som et forbud,« siger Henrik Høegh.