Miljøfolk: Klimaaftalen er ussel

De danske miljøorganisationer raser mod udbyttet af den klimaaftale, der er indgået i Durban.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er et usselt resultat. Sådan stempler de danske NGO-organisationer den klimaaftale, som verdens industri- og udviklingslande er nået frem til på FN's klimakonference i den sydafrikanske by Durban.

På klimamødet, der sluttede tidligt søndag morgen, blev det aftalt, at Kyoto-aftalen skal forlænges, og at en ny global klimaaftale skal forhandles færdig inden 2015 og gælde fra 2020.

Og det resultat skuffer miljøorganisationerne.

- Det er for usselt, at de store lande med USA i spidsen nu får lov at vente til efter 2020 med at igangsætte den nødvendige klimaindsats. Med aftalen accepterer verdens lande at sætte kurs mod kaos i klodens klimasystem, siger Troels Dam Christensen, koordinator for 92-gruppen, der er en sammenslutning af danske miljø- og udviklingsorganisationer.

Den danske EU-klimakommissær, Connie Hedegaard, glædede sig efter de langstrakte forhandlinger ellers over, at store udslipslande som Kina, Indien og USA har forpligtet sig til at deltage i processen, som skal lede frem mod den nye klimaaftale i 2015.

Men ifølge John Nordbo, klima- og miljøchef i WWF Verdensnaturfonden, er de store CO2-syndere sluppet for billigt.

- EU har krævet at skulle have noget til gengæld for at fortsætte Kyoto-protokollen. Men sandheden er, at EU intet har fået fra USA ud over et luftigt løfte om at indgå i en forhandlingsproces frem mod en ny klimaaftale mange år ud i fremtiden, siger han.

I Durban blev det også vedtaget, at verdens lande skal forhandle om at øge de nuværende reduktionsmål.

Men ifølge de danske NGO-organisationer er der intet i teksten, som sikrer, at der kommer noget ud af disse forhandlinger.

- USA har ved tidligere lejligheder vist, at man ikke har problemer med at deltage i internationale forhandlinger for at trække ambitionsniveauet ned og derefter undlade at ratificere den indgåede aftale, siger John Nordbo.

/ritzau/