Militærområde i spil som vindmøllecenter

I 11. time kræver Socialdemokratiet grundige undersøgelser af, om et militært øvelsesområde ved Oksbøl kan bruges som testcenter for kæmpevindmøller.

Mange danske soldater har været på øvelse i terrænet i Oksbøl, der nu nævnes om en mulig placering for kæmpevindmøller. Fold sammen
Læs mere
Foto: benita marcussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blot en dag før Folketingets førstebehandling af regeringens omstridte testcenter for kæmpevindmøller hersker der vild forvirring om placeringen af centret.

Mens Vindmølleindustrien truer med at forlade Danmark, aner miljøminister ikke, om der er flertal for regeringens forslag. Hun har i dag kl. 13 højst utraditionelt indkaldt partierne til en politisk forhandling i Miljøministeriet forud for folketingsbehandlingen i morgen. Men forud har oppositionen nægtet at bekende kulør.

Naturordfører Flemming Møller Mortensen (S) ønsker ikke at fortælle, om Socialdemokratiet vil stemme for regeringens forslag om at placere et testcenter for kæmpevindmøller i Østerild Plantage i Thy. I hvert fald ikke før, regeringen har præsenteret tilbundsgående analyser af alternative placeringer.

Oksbøl i spil

Særligt kræver S at få belyst, om det militære øvelsesområde Kallesmærsk Hede ved Oksbøl kan bruges som alternativ.

- Der er stadig ikke kommet noget nyt på bordet og vi har aldrig lagt skjul på, at det er det nye, vi vil have. Jeg ankede i går under en høring meget voldsomt over, at Kallesmærks Hede hele tiden bliver squeezed ud. Så snart det bliver nævnt, kommer der ingen ord, forklaringer eller data på bordet. Det er fordi den allerøverste regeringsledelse har besluttet, at vi freder militæret og tager naturen i stedet for, siger Flemming Møller Mortensen.

Han vurderer umiddelbart, at Kallesmærsk er mere velegnet end Østerild, hvor regeringen holder fast i, at testcentret skal placeres.

- Kallesmærsk ville vi kunne lave til et fantastisk testcenter, som vindmølleindustrien ville kunne få mere ud af. Naturen ville kunne ligge uanfægtet hen. Det kræver ingen og dermed giver det også et billigere projekt. Vi ville måske kunne få råd til at lave nogle opkøb af arealer, som kunne kompensere militæret. Vi ville kunne opkøbe nogle arealer, hvor man kunne lægge testcenterdelen. De tanker går jeg med og så længe, jeg gør det, har jeg ikke den rette ro i maven til at sige, om mine tanker er illusoriske, siger Møller Mortensen.

Både SF og Dansk Folkeparti har heller ikke bekendt politisk kulør, og dermed er der lagt op til drama om vindmøllecentret.