Militærekspert: Rusland er ligeglad med at være god nabo

Russisk hackerangreb skal blandt andet bruges til at hverve danske spioner, siger leder for militære studier.

Vladimir Putin. Fold sammen
Læs mere
Foto: ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / KREM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske forsvar er gennem to år blevet udsat for et omfattende hackerangreb af en russisk hackergruppe.

Det viser en rapport fra Forsvarets Center for Cybersikkerhed.

Ifølge forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er det en hackergruppen statsstyret.

Og angrebet er et udtryk for, at russerne har skiftet position på den verdenspolitiske scene, så de nu er ligeglade med at opføre sig pænt.

Det siger Henrik Ø. Breitenbauch, centerleder på Center for Militære Studier.

»Det her er et meget konkret eksempel på, at Rusland har en konfrontatorisk stil, hvor man ikke længere opfører sig, som om man ønsker at være en venligsindet nation, som er en god nabo.«

»Det er meget bekymrende for alle europæiske nationer, herunder også for Danmark,« vurderer Henrik Ø. Breitenbauch.

Det er gruppen APT 28, også kaldet Fancy Bear, der har skaffet sig adgang til ansatte i det danske forsvars e-mails i 2015 og 2016.

Henrik Ø. Breitenbauch vurderer, at informationen blandt andet skal bruges til at indsamle personfølsomme oplysninger om ansatte i Forsvaret.

»Et motiv kan være at finde personfølsomme oplysninger, som betyder, at man enten i dag eller om 10-20 år kan afpresse folk til at blive spioner for Rusland. Og jeg tror i høj grad, at det er det vigtigste motiv.«

»Man prøver på at holde styr på alle, der sidder i toppen af en modstanders system, og det kan dreje sig om hvem som helst,« siger han.

Han understreger, at efterretningstjenester generelt arbejder meget langsigtet, og at det formentlig også er tilfældet med Rusland.

»Efterretningstjenester er meget tålmodige, så det kan sagtens dreje sig om en person (i det danske forsvar, red.), som er uforsigtig nu, men som om 20 år måske er højt rangeret,« lyder det fra Henrik Ø. Breitenbauch.

Ifølge Berlingske er hackergruppen identisk med en af de to førende grupper, som i 2016 skaffede sig ulovlig adgang til Demokraternes e-mail-konti i USA.

/ritzau/