Mig og min store mund: Når politikere taler over sig

Senest har Esben Lunde Larsen måttet beklage sin udtalelse om, at Ida Aukens »tid som miljørelevant politiker er omme«. Men han er langt fra den eneste, som har talt over sig og senere fortrudt. Berlingske har været i gemmerne.

Pia Olsen Dyhr, Mogens Camre, Mogens Lykketoft, Thomas Danielsen og Finn Thranum har tidligere været ude med hårde meldinger, de senere har måttet beklage. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er ikke langt fra fingerspidserne til tastaturet, derfor sker det ofte, at politikere ikke lige får tænkt det hele igennem, inden de trykker send på de sociale medier.

Senest er miljø- og fødevareminister, Esben Lunde Larsen (V), kommet i modvind, fordi han i en Facebook-opdatering kalder De Radikale for »irrelevante«, når det gælder miljø- og udlændingepolitik.

Og det stopper ikke her, for Esben Lunde Larsen skriver, at han sad med et smil på læben og glædede sig over, at Ida Aukens tid som relevant miljøpolitiker er ovre.

Sidder med smil på læben og glæder mig over, at Ida Aukens tid som miljørelevant politiker er omme... Ikke mindst, når...

Opslået af Esben Lunde Larsen på 6. marts 2016

Pernille Tranberg, der er dataetisk rådgiver og til dagligt underviser børn og voksne i at færdes på de sociale medier, mener, det er indlysende, at det er dumt at gå efter personen.

Derfor har hun et råd til Esben Lunde Larsen, som hun også giver til de 12-årige:

»Inden du poster noget, så forestil dig, at du siger det på TV Avisen. Vil du sige det på fuldkommen den måde, hvis du sad over for Ida Auken i en tv-debat?«

Lunde Larsen beklager

12 timer, 2475 likes, 1681 delinger og 3331 kommentarer efter sin udmelding har Esben Lunde Larsen tørret smilet af læberne.

»Måske var tonen en anelse for hård i mit opslag i aftes - det vil jeg gerne beklage,« skriver han i en Facebook-opdatering.

Måske var tonen en anelse for hård i mit opslag i aftes - det vil jeg gerne beklage. Men jeg blev stærkt forundret over...

Opslået af Esben Lunde Larsen på 6. marts 2016

Digital rådgiver og formand for Dansk Kommunikationsforening, Astrid Haug, vurderer, at man som minister kan tillade sig mindre på de sociale medier.

»Når du sidder som minister og hoverer over nogle andre, ser det bare ikke kønt ud. Du kan som oppositionspolitiker typisk tillade dig lidt mere, end hvis du sidder og har magten,« siger hun.

Kort tid efter at år 2015 blev til 2016 lagde statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), en alternativ version af sin nytårstale ud. Her opfordrede han til, at både befolkningen og politikerne i fremtiden holder en god tone i den politiske debat.

Nytårstale

Godt nytår til alle her på Facebook. Har lavet en alternativ version af min nytårstale... Blot en lille opfordring til, at vi holder tonen i den politiske debat. Glæder mig til mange timer med Jer alle her på Facebook i 2016.

Opslået af Lars Løkke Rasmussen på 2. januar 2016

Esben Lunde Larsen havde tilsyneladende glemt statsministerens ord, men nu har han undskyldt.

Berlingske ser det som en passende anledning til at gå i gemmerne. Vi har fundet fem lidt for hurtige politikere, der har skudt en salve af sted mod andre politikere og senere måtte undskylde.

Camre: Statusopdatering var forkert

Dansk Folkepartis Mogens Camre fik tilbage i oktober 2014 »en underlig fornemmelse«, da DR's Erkan Özden interviewede daværende integrationsminister Manu Sareen (R).

Mogens Camre røg til tasterne og opdaterede sin Facebook med denne opdatering, der her er taget fra Manu Sareens Instagram-profil:

WTF sker der for ham #omg #vileveri2014gørviikke

Et billede slået op af Manu Sareen (@manusareen) i

Den statusopdatering, som Mogens Camre har slettet fra sin Facebook-profil, fik blandt andre Manu Sareen op af stolen og under sit Instagram-billede skrev Manu Sareen:

»WTF sker der for ham #omg #vileveri2014gørviikke«.

Kommentaren fik Dansk Folkepartis Søren Espersen til at lange ud efter Mogens Camre og kalde opdateringen for »tåbelig«.

Mogens Camre trak herefter sin kommentar tilbage og erkendte, at statusopdateringen var formuleret forkert og uheldigt.

​V-politiker: Kan ikke fjernes med Botox, Helle

Under folketingsvalget sidste juni blev der også langet ud efter politiske modstandere på de sociale medier.

Folketingsmedlem for Venstre Thomas Danielsen skrev på Twitter under en partilederrunde og hentydede til, at Helle Thorning-Schmidts (S) ansigt havde botox i sig.

Det tweet fik blandt andet Liberal Alliances leder, Anders Samuelsen, til at tage afstand.

Da Thomas Danielsen havde sovet på det, kom der en ny opdatering fra ham, hvor han beklagede.

Helle Thorning-Schmidts parhold »er sgu ikke normalt«

Kort tid efter Thomas Danielsens statusopdatering var endnu et folketingsmedlem for Venstre lidt for hurtig ude.

To dage før folketingsvalget var Finn Thranum fortørnet over daværende statsminister, Helle Thorning-Schmidts, familieforhold.

»Min statsminister skal sgu ikke have en ægtefælle, der er parlamentariker i et andet land. De skal sgu leve som en dansk familie,« sagde han dengang til Jyllands-Posten og fortsatte:

»Det der er sgu ikke et normalt parforhold.«

Men også Finn Thranum kom på bedre tanker, da bølgerne gik højt på de sociale medier.

»I valgkampens hede kommer man nogle gange til at begå fejl og til at sige noget, man ikke mener. Det skete for mig i dag, hvor jeg har udtalt mig på en måde om Helle Thorning-Schmidt, som jeg beklager. Politik skal handle om politik, ikke om personer,« skrev han i en Facebook-opdatering.

I valgkampens hede kommer man nogle gange til at begå fejl og til at sige noget, man ikke mener. Det skete for mig i...

Opslået af Finn Thranum på 16. juni 2015

Mogens Lykketoft i følelsesudbrud

For nyligt rundede Socialdemokraternes Mogens Lykketoft 70 år, og det gav anledning til at holde en fødselsdagsreception for bl.a. sine politiske kollegaer.

Lykketoft syntes ligeledes, at det var en god mulighed for at lade sine holdninger flyde.

Ifølge ham er Lars Løkke Rasmussen »en lille svindler« og Thorning-regeringen var »talent- og profilløs«.

Men ligesom Esben Lunde Larsen, Thomas Danielsen og Mogens Camre fik Mogens Lykketoft en hård medfart. Hans opførsel blev kaldt for »grotesk« og »uværdig«.

Derfor beklagede Mogens Lykketoft for sit »følelsesudbrud«.

Pia Olsen Dyhr: DF er helracistisk

Da SFs formand, Pia Olsen Dyhr, gæstede programmet Vi ses hos Clement Dyhr i januar i år, udtalte hun, at det ville være mere korrekt at kalde DF for helracistisk end for halvracistisk, som hun ugen forinden havde sagt.

Men også Pia Olsen Dyhr måtte til tasterne for at beklage sin udtalelse.

»Det er en urimelig og generaliserende udtalelse om alle DF’ere, som selvfølgelig er forkert (…). Jeg har ærgret mig, lige siden jeg sagde det (…). Derfor beklager jeg det.«

I Clements fik jeg i aftes kaldt DF for helracister. Det var forkert af mig – af flere grunde. Dels fordi det er en...

Opslået af Pia Olsen Dyhr på 18. januar 2016