Midt i en bandetid: Regeringen vil øge antallet af betjente

Regeringen vil med næste finanslov skaffe flere betjente til at bekæmpe bl.a. bander.

Søren Pape Poulsen, K-formand og justitsminister, forklarede tirsdag på partiets sommergruppemøde, at regeringen med næste finanslov vil skaffe flere betjente.     Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bandeskyderierne i København kastede sin skygge helt hen over de bløde bakker uden for Nyborg på Østfyn, hvor Det Konservative Folkeparti netop har holdt sommergruppemøde.

Her forklarede K-formand og justitsminister Søren Pape Poulsen, at regeringen med forhandlinger om finansloven for 2018 vil øge optaget af politielever og dermed give politiet mere handlekraft.

»Hvis vi skal løse problemerne – også med en bandekonflikt – skal vi have flere betjente. Andre politikredse er nødt til at sende assistance til Københavns Politi, og det viser med al tydelighed, at der er brug for mere politi,« siger Søren Pape Poulsen.

I sidste uge præsenterede justitsministeren endnu en bandepakke, som i denne gang bl.a. lægger op til, at forsvaret skal aflaste politiet ved f.eks. bevogtning af grænserne. Samtidig skal banden Loyal to Familia, som ifølge politiet spiller en afgørende rolle i konflikten, forbydes helt.

Også på pressemødet på Dansk Industris kursuscenter, som afsluttede sommergruppemødet, var den røde tråd, hvordan de konservative vil sikre borgernes tryghed.

Partiets gruppeformand Mette Abildgaard understregede, at partiet presser på internt i regeringen for at få fælles fodslag om det burka- og niqab-forbud, som Liberal Alliance og dele af Venstre ikke ser behovet for.

Samtidig forklarede de konservatives Rasmus Jarlov, at partiet med næste forsvarsforlig ønsker at hæve værnepligten fra minimum fire til otte måneder. De konservative vil også afsætte penge til bl.a. sonarer, så forsvaret kan opdage russiske ubåde, som måtte bevæge sig rundt i de danske farvande.

Men justitsministeren vil endnu ikke sætte tal på, hvor mange flere betjente bandekonflikten og de øvrige problemer kræver, eller hvor mange penge regeringen vil afsætte. Heller ikke selv om tillidsmænd i politiet for nylig har advaret om, at opgaver som grænsebevogtning, terrorsikring og bandekonflikt dræner.

Søren Pape, du er øverste chef for politiet, og klagerne fra politiets tillidsmænd om underbemanding ender på dit skrivebord. Hvilken størrelse burde politistyrken have set med dine øjne?

»Regeringen har ikke meldt på, hvor mange flere betjente vi skal have. Det Konservative Folkeparti sagde op til forhandlingerne (om politiforliget, red.) i 2015, at der over en årrække skulle være 1.500 flere betjente netto. Der sker ting, som presser politiet, og det er bare åbenlyst, at der mangler betjente,« siger Søren Pape og bemærker, at optaget på politiskolen allerede er løftet til godt 1.300 elever i 2016 og 2017.

En talsmand for banden Brothas forklarede forleden i Berlingske, at den aktuelle konflikt i høj grad handler om hashhandel. Både Liberal Alliance og Københavns overborgmester Frank Jensen (S) har argumenteret for at legalisere hash, men det er justitsministeren lodret uenig i.

Hvorfor ikke bare legalisere hashen så banderne ikke har noget at slås om?

»Hvis de ikke sloges om hashmarkedet, sloges de om noget andet. Rockerne holder sig heller ikke bare til de hårde stoffer. Samtidig handler bandekonflikten også om personlige relationer. Og så gør jeg ikke ind for at legalisere hash. Hash er skadeligt,« siger Søren Pape Poulsen.

En tredje problemstilling ved konflikten er, at banderne rekrutterer helt unge, hvilket aktualiserer diskussionen om den kriminelle lavalder. K-formanden har talt for, at den kriminelle lavalder sænkes til 12 år. Han har endda skrevet en kronik med synspunktet sammen med partilederne fra V, LA og DF.

Indsatsen skal skærpes for helt unge kriminelle

Søren Pape, mener du fortsat, at den kriminelle lavalder skal sænkes til 12 år?

»Det er vigtigt, at vi nu sætter ind for at få lukket hanen til de her kriminelle miljøer. Det skal også have en konsekvens, hvis man er en ung knægt eller pige og begår kriminalitet. Derfor kommer regeringen først på efteråret med et udspil omkring ungdomskriminalitet, og dér vil vi adressere det spørgsmål.«

Du vil ikke sige, om du principielt stadig står ved dit synspunkt?

»Jeg kan være nok så meget konservativ formand i dag, men det er sådan, at regeringen kommer med et udspil senere. Og når det kommer, vil jeg hjertens gerne diskutere alt på det her område.«