Midt i coronakrise vil Messerschmidt indlede vestligt opgør med Kina – og får opbakning: »Nu koster det også menneskeliv«

Det er på høje tid, at Danmark og Vesten indleder et opgør med Kina for brud på internationale regler og for ansvaret for tidens globale krise, mener Morten Messerschmidt. DF-ordføreren møder bred politisk opbakning til sit ærinde. »Det kan kun gå for langsomt,« mener de Radikale, mens Enhedslisten deler intentionerne i forslaget. Danmark har i forvejen »dialog« med Kina, siger udenrigsministeren.

»Der stilles nogle mindstekrav, hvis man vil være en del af den internationale verden og økonomi. De krav overholder kineserne tydeligvis ikke. Det er sådan set ikke noget nyt, men nu koster det også menneskeliv,« siger Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, der vil have Mette Frederiksen og regeringen til at indlede et vestlig opgør med Kina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Coronakrisen er dråben, der har fået bægeret til at skylle så godt og grundigt over for Morten Messerschmidt.

For gennem en årrække har Kina forbrudt sig mod internationale spilleregler trods formaninger om at rette ind.

Det er på den baggrund, at Dansk Folkepartis EU-ordfører nu tager det første skridt i et initiativ, der efter planen skal munde ud i et vestligt opgør med Kina.

DF-profilen er klar med et beslutningsforslag, der har til hensigt »at pålægge regeringen at fremlægge en international strategi« for at stille skrappere krav til fødevaresikkerheden og samtidig lægge pres på Kina for at overholde de internationale frihandelsaftaler gennem Verdenshandelsorganisationen (WTO).

»Kina har ad flere omgange ramt verden med forskellige vira, og nu har corona lagt verden ned såvel sundhedsmæssigt som økonomisk. Det her initiativ handler grundlæggende om at understrege, at der stilles nogle mindstekrav, hvis man vil være en del af den internationale verden og økonomi. De krav overholder kineserne tydeligvis ikke. Det er sådan set ikke noget nyt, men nu koster det også menneskeliv,« siger Morten Messerschmidt.

Selv om de kinesiske myndigheder har forsøgt sig med forbud mod de traditionelle wet markets med levende dyr, mener Morten Messerschmidt, det er tydeligt, at forbudene ikke overholdes eller ikke er tilstrækkelige, og derfor er der et stort behov for at skride ind med yderligere restriktioner.

For med Messerschmidts ord kan verden ikke tåle endnu engang, »at blive lagt ned, fordi kineserne på visse kulturelle stadier stadig befinder sig i det 16. århundrede«.

Ligeledes er det tid at sætte foden ned over kineserne i forhold til brud på de internationale frihandelsaftaler i form af eksempelvis krænkelser af patentrettigheder og uregelmæssige subsidier, påpeger Morten Messerschmidt.

»Vesten har svigtet«

Han understreger, at han støtter Kinas medlemskab af WTO, men det kan blive nødvendigt at skride ind med handelssanktioner over for kineserne.

»Jeg er ærgerlig over, at resten af verden, indtil Trump blev USAs præsident, har bøjet nakken for kineserne. Vesten har svigtet, og i takt med det er Kina bare vokset med en vækstrate, der siger spar to, og er nu blevet en væsentlig magtfaktor,« siger han.

Forslaget kommer i en koordineret aktion, hvor Messerschmidts partikollega og medlem af Europa-Parlamentet, Peter Kofod, stiller et lignende forslag i parlamentet om at lægge pres på kineserne i forhold til fødevaresikkerhed og WTO-regler.

Det sker i erkendelse af, påpeger Messerschmidt, at Danmark ikke alene kan flytte Kina.

»Jeg anerkender fuldstændigt, at Danmark er for lille til at få Kina til at makke ret. Det, tror jeg, sådan set også EU er, og derfor er vi nødt til at samle en bred koalition af vestligt orienterede lande,« siger han.

Men kan Dansk Folkeparti og Danmark overhovedet gøre mere, end du siger, at præsident Trump allerede er i færd med?

»Det er klart, at Europa er kendt for at have en mere blød linje, men nu taler vi altså om en situation, hvor tusindvis af europæere har mistet livet, og det burde være et wakeup call for EU-systemet.«

V:  Verden kan ikke leve med en gentagelse

Morten Messerschmidt kan på forhånd notere sig opbakning fra en bred vifte af partier i Folketinget.

De Radikales EU-ordfører, Jens Rohde, slår således fast, at et modpres på kinesernes »meget aggressive« strategi »kun kan gå for langsomt«.

»Vi kan ikke acceptere handel med samfund, som forsøger at skjule eller lukker ned for kritiske situationer og lader som om, de ikke eksisterer. Vi må forlange samme sundhedsstandarder som med alle andre, vi handler og laver aftaler med. Og er denne virus ikke godt for andet, så kan den måske én gang for alle lære Vesten, at menneskers lykke ikke udgøres af billige skjorter og legetøj,« siger han.

Støtte til et planlagt opgør med Kina lyder der også fra Venstre.

»Når vi på et tidspunkt er på den anden side af den akutte krise, vil det være naturligt, at der skabes et internationalt pres på Kina, hvis de ikke selv får håndteret årsagerne til, at vi står i en situation, hvor verden reelt er lukket ned. Hverken Kina eller resten af verden kan leve med en gentagelse,« siger politisk ordfører Sophie Løhde.

Også hos Enhedslisten erklærer EU-ordfører Søren Søndergaard »fuldstændig opbakning til vigtigheden af emnet«.

Dog mener Søren Søndergaard, at det vil være forkert at rette opgøret udelukkende mod Kina.

»Målet er rigtigt, men det skal bygge på en reel analyse af problemets omfang, for det er nemt at rette kritikken mod Kina i disse tider,« siger han.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) understreger, at Danmark i forvejen har »vores egen tætte og regelmæssige dialog om blandt andet fødevaresikkerhed og sundhed«.

En global pandemi kræver internationale løsninger, lyder det fra udenrigsministeren, og derfor er det først og fremmest gennem EU og Verdenssundhedsorganisationen (WHO), at der skal presse på.

»Det er her, der bør fastlægges de nødvendige internationale standarder og krav. Derfor ligger regeringen et stort og aktivt arbejde både bilateralt og i alle relevante internationale fora,« skriver Jeppe Kofod i en kommentar.