Mette Frederiksens støttepartier er skeptiske – men blå blok vil gerne lege med

Radikale og Enhedslisten bakker ikke op om en styrket grænse, som Mette Frederiksen (S) onsdag lagde op til på et pressemøde om de seneste eksplosioner i København. Meningsløst og en hovsaløsning, lyder det fra støttepartierne, mens blå blok gerne vil lege med på ideen.

Statsminister Mette Frederiksen møder ikke opbakning fra to af sine støttepartier, efter at hun på et pressemøde udtaler, at Danmark skal have styrket grænsen mod Sverige. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Regeringens ønske om styrket grænsekontrol mod Sverige får en kold skulder fra de to støttepartier Enhedslisten og Radikale, der både kalder Mette Frederiksens (S) udmeldinger ligegyldige og en »hovsaløsning«.

»Det virker lidt meningsløst, må jeg nok sige,« lyder det fra Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund, og hun forklarer:

»Jeg kan ikke se, hvad det skal hjælpe. En øget grænsekontrol, tror jeg ikke på, ville kunne have stoppet de her bombninger. Vi ved ikke engang, om de her sprængstoffer kommer fra Danmark,« siger hun.

Hos Radikale mener retsordfører Kristian Hegaard, at man skal passe på med de hurtige løsninger.

»Det er nogle meget alvorlige tilfælde, der er tale om, og det kræver nogle meget grundige løsninger. Der skal vi passe på med »hovsalovforslag«, der udspringer af enkeltstående episoder,« siger han.

Efterlyste svenskere

Onsdag anholdt politiet en svensker og efterlyste en anden svensker for bombeangrebet på Skattestyrelsen i København 6. august.

Bomben var én af ni bomber, der har ramt hovedstadsområdet de seneste måneder.

En svensker sidder også varetægtsfængslet for et dobbeltmord i Herlev i starten af juni.

Sagerne fik på et pressemøde Mette Frederiksen (S) til at pege direkte mod Sverige, der også de seneste år har været ramt af en række bombeattentater.

Fra Sverige til Danmark med dynamit

Ved onsdagens pressemøde på Christiansborg udtrykte statsminister Mette Frederiksen stor bekymring over situationen.

»Vi har en udfordring. Det skal ikke være sådan, at man skal kunne rejse fra Sverige til Danmark og placere dynamit midt i København. Vi er ikke klar til at konkludere, hvordan det skal gøres, men grænsen har vores fulde opmærksomhed. Og den skal styrkes,« sagde Mette Frederiksen, og understregede forbindelsen til vores nabo på den anden side af Øresund.

»Der er jo et link til Sverige. Det kan vi jo også se på det, som svenskerne har kommunikeret i dag. Det skal ikke være sådan, at man kan rejse fra Sverige til Danmark og placere dynamit i København,« lød det.

Et symbolpolitisk forslag

At styrke grænsen til Sverige vækker kritik fra to af regeringens støttepartier Enhedslisten og Radikale Venstre. Begge partier afventer et konkret forslag på en løsning fra statsministeren. Men adspurgt om Mette Frederiksens udmelding om en styrket grænse, advarer begge partier om en grænsekontrol.

Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund mener, at ressourcerne til politiet kan bruges bedre andre steder end ved Øresundsbroen.

»Politiet får færre ressourcer til de vigtige ting – nemlig til at opklare kriminalitet. Det mener jeg ikke, at grænsekontrollen vil gøre. Jeg kan ikke se, hvordan det skal ske i praksis. Der må jeg sige, at Mette Frederiksen og Nick Hækkerup har været ret ukonkrete. Det må vi se på. Men det, der er vigtigt for mig, er, at politiet bruger tid på det, der virker. Jeg tror udelukkende, at det vil være spild af politiets ressourcer,« siger hun.

Radikale Venstres retsordfører, Kristian Hegaard, mener også, at både Mette Frederiksen og Nick Hækkerup har været ukonkrete i deres udmeldinger. Udtalelsen ligger ifølge ham op ad symbolpolitik, der kan give en falsk tryghed.

»Grænsekontrol er ikke noget, der holder nogen inde eller ude. Man kan jo frygte, at når personer er i stand til at planlægge så alvorlige eksplosioner, som der er tale om, så kan de nok godt finde rundt om en grænsekontrol. Det kan hurtigt blive en falsk tryghed og dermed et ret symbolpolitisk forslag til at imødegå en meget alvorlig problemstilling. Så jeg tror ikke nødvendigvis, at det hjælper,« siger han.

Opbakning fra oppositionen

Mens regeringens støttepartier giver den kolde skulder til ideen om grænsekontrol, erklærer oppositionspartierne Venstre og Dansk Folkeparti deres støtte til en grænsekontrol.

»Vi mener, det er fuldstændig afgørende for danskernes tryghed, at politistyrken opjusteres betydeligt hurtigst muligt, at der etableres et videoovervågningssystem, at vi får grænsekontrol mod Sverige, og endelig bør straffen for angreb mod offentlige bygninger fordobles,« siger retsordfører Peter Skaarup fra Dansk Folkeparti.

Ifølge Ritzau erklærer retsordfører Inger Støjberg fra Venstre sig også som tilhænger af bedre grænsekontrol mod Sverige.

Mette Frederiksen har kontaktet svensk statsminister

Allerede inden pressemødet tidligere onsdag var Mette Frederiksen i kontakt med Sveriges statsminister, Stefan Löfven. Det skriver avisen Sydsvenskan.

Den danske statsminister forklarede – ifølge avisen – til sin svenske kollega, at Danmark ikke længere kan tolerere, at svenskerne går over Øresundsbroen og udfører voldelige forbrydelser i Danmark.

Hun advarede desuden den svenske statsminister om de udtalelser, hun ville tage med til pressemødet på Christiansborg.

På pressemødet præciserede Mette Frederiksen dog ikke, hvordan grænsen konkret skal styrkes.

»Vi går i gang med at undersøge, hvordan vi kan beskytte grænsen på en bedre og klogere måde, sagde hun til pressemødet og tilføjede: »Den dansk-svenske grænse har vores fulde opmærksomhed lige nu.«

Den svenske indenrigsminister, Mikael Damberg, skriver i et svar til Sydsvenskan, at han har forståelse for Mette Frederiksens udmelding.

»Jeg har respekt for, at den danske regering vil tjekke sine grænsekontroller med henblik på at holde kriminelle i kort snor, såvel i Danmark som på vej ind i landet,« lyder det.

Ingen panikløsninger

Står det til pendler Ture Ertmann, der bor i Malmø og tager toget til København, så bør Mette Frederiksen ikke gribe til panikløsninger. Han håber ikke, at grænsekontrollen fra 2015 vender tilbage.

»Jeg bed mærke i, at det er ikke pendlerne, man prøver at irritere. Det synes jeg, er godt. Det har været nogle seje år med den svenske grænsekontrol. Det er blevet fornuftigt nu, så jeg ville være ked af at få svenske tilstande på den danske grænse,« siger han.

Derfor burde man overveje mere teknologiske løsninger, i stedet for at almindelige mennesker skal stoppes og få tjekket deres pas, mener han.

Ture Ertmann, pendler

»Ingen panikløsninger, det har vi set rigeligt af.«


»Find nogle løsninger, der ikke generer almindelige mennesker. Nummerpladescanning generer jo hverken dig eller mig, og hvis det er et godt redskab for politiet og toldere, så skulle de gøre det,« siger han.

Hans største frygt er, at togpassagerer og billister bliver tvunget til at vise identifikation ved grænsen. Ture Ertmann mener dog ikke, at der endnu er nogen grund til at male fanden på væggen.

»Lad os se, hvad de (regeringen, red.) kommer med af udspil, men lad nu være med at gå i panik. Ingen panikløsninger, det har vi set rigeligt af,« understreger Ture Ertmann.

Ture Ertmann arbejder i Ballerup, men bor i Malmø. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged.