Mette Frederiksens overlevelsesinstinkt

Kredsen omkring Mette Frederiksen har travlt med at formane alle, der vil lytte, om, at der ingen ny Tamilsag er, og med justitsministerens hurtige krav om en redegørelse, er det også hendes mål at få dette manet i jorden.

Justitsminister Mette Frederiksen har fået en ny sag på bordet: Eritrea-sagen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I sig selv er det ærefuldt at blive udråbt som den minister, der klarer sig bedst. Men i Mette Frederiksens tilfælde synes det også at være imponerende.

For det er nærmest imod al politisk logik, at justitsministeren skal indtage førstepladsen i årets udgave af »Ministrenes Karakterbog«, som POLITIKO offentliggør i dag.

For der er ingen andre ministre i SR-regeringen, der har stået med så mange møgsager – nu som justitsminister og før det som beskæftigelsesminister. Ofte ville det – om ikke fælde ministeren – så føre til dårlige målinger på alle parametre.

Men ikke i Mette Frederiksens tilfælde.

Mette Frederiksen er som den berømte korkprop, der blot popper op til overfladen igen, uanset hvor meget hun bliver dykket eller får kontroversielle sager på sit bord. Senest med Udlændingestyrelsens stærkt omdiskuterede Eritrea-rapport, der har konkluderet, at flygtninge fra Eritrea ikke nødvendigvis har krav på beskyttelse i Danmark. En konklusion som den eneste navngivne kilde i rapporten har taget afstand fra, og efter at Berlingske fredag afslørede, at Eritrea-rapportens konklusioner tilmed har udløst et voldsomt internt opgør i Udlændingestyrelsen, udbad Mette Frederiksen sig en redegørelse fra styrelsen så hurtigt som muligt. For hvis der er en sag, der skræmmer i det politiske system, er det alt, der kan skabe blot den mindste røst om risikoen for »en ny Tamilsag«. For ingen har glemt, hvordan den betændte sag om familiesammenføringer for tamilske flygtninge fra det borgerkrigshærgede Sri Lanka fik den konservativt ledede regering til at gå af efter Tamilrapporten i 1993 og sværtede den daværende justitsminister Erik Ninn-Hansens eftermæle.

Kredsen om Mette Frederiksen har de seneste dage haft travlt med at formane alle, der vil lytte, om, at der ingen ny Tamilsag er, og med justits­ministerens hurtige krav om en redegørelse fredag, er det også hendes mål at få dette manet i jorden. Hvordan den sag ender for ministeren, er for tidligt at sige. Meget tyder på, at den først lige er begyndt at rulle.

Men som sagt er det blot den seneste ømtålelige sag for Socialdemokraternes godt prøvede kronprinsesse.

Driftsikker

I modsætning til ministre som fødevareminister Dan Jørgensen, hvis største projekt har været at udskrive en kulørt og ufarlig folkeafstemning om, hvad der skulle være Danmarks nationalret, så har Mette Frederiksen skulle tumle den ene politisk sprængfarlige sag efter den anden.

Men hun har vist sig særdeles driftssikker, og selv om Mette Frederiksen som beskæftigelsesminister bl.a. stod for den utaknemmelige opgave at skulle forklare vælgerne, hvorfor Socialdemokraterne af alle ikke ville røre ved dagpengereformen, vurderes hun altså at være den af alle ministrene, der gør det bedst.

En væsentlig grund til dette er, at hun har en særlig evne til at udvise sympati for folk, der er havnet i en svær situation – som de arbejdsløse der falder ud af dagpengesystemet – samtidig med, at hun er ærlig om, hvorfor systemet af forskellige grunde ikke lige laves om. Samtidig har hun formået at indramme reformen i en social­demokratisk fortælling om ret og pligt.

På samme måde nu som justits­minister – en post som hun ironisk nok i virkeligheden slet ikke ønskede at blive »forfremmet« til, da hun vidste, hvor meget bøvl og ballade det giver at have ansvaret for landets asyl- og indvandringspolitik. Men på det område er hun også ved at få skabt en fortælling, der på den ene side handler om at udvise »medmenneskelighed« over for mennesker på flugt og på den anden side at være »fornuftens og realismens stemme«, som hun har formuleret det i forhold til, hvor mange flygtninge Danmark kan håndtere.

Mette Frederiksen har vist, at hun har et overlevelsesinstinkt, og at hun kan håndtere de mest eksplosive sager. Evner der har medvirket til, at hun er blevet Socialdemokraternes kronprinsesse­.

Evner hun belønnes for af vælgerne. Ingen kan dog endnu vide, hvordan den seneste sag omkring den omstridte Eritrea-rapport lander for hende, der en dag skal tage over som partiformand efter Helle Thorning-Schmidt.