Mette Frederiksen vil løsne sine egne arbejdsreformer

Socialdemokratiet vil evaluere og ændre sine egne reformer, hvis de er nedværdigende og perspektivløse.

S-formand Mette Frederiksen vil evaluere de arbejdsreformer, hun selv stod i spidsen for som beskæftigelsesminister. Der hvor de ikke fungerer, skal de ændres, lover hun. Scanpix/Liselotte Sabroe Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København. Som beskæftigelsesminister i SR-regeringen stod Mette Frederiksen i spidsen for en række reformer, der skulle bringe flere tættere på arbejdsmarkedet.

Reformerne var samlet set en succes, men der er grund til at se dem efter i sømmene. Er der noget, der ikke fungerer, skal det laves om, skriver S-formanden i en kronik i Politiken:

- Det siger sig selv, at rammen for den rehabiliterende indsats skal være til stede. Er den ikke det, kan resultatet være både nedværdigende og perspektivløst.

Reformerne om førtidspension, kontanthjælp og fleksjob bliver kritiseret for at sætte systemet over mennesket og indføre "sengepraktik", hvor syge mennesker sendes i arbejdsprøvning med deres sygeseng.

Mette Frederiksen understreger, at det aldrig var tanken. S-formanden peger ikke på, hvad hun konkret vil ændre på. Men hun nævner muligheden for at lave et regelsæt med "mere albuerum".

- Jeg lover ikke, at vi kan ændre det fra den ene dag til den anden. Men vi vil i gang med det. Med inspiration fra den fingrene-væk-reform, vi har varslet for den offentlige sektor, siger hun i et interview med Politiken.

De ressourceforløb, som SRSF-regeringen indførte, fører kun til almindeligt job i tre procent af sagerne, mens 13 procent kommer i fleksjob.

Ressourceforløbene blev indført i forbindelse med førtidspensionsreformen i 2012. De skal gøre flere syge og sårbare ledige i stand til at komme i job eller tage en uddannelse frem for at komme på førtidspension.

Reglerne trådte i kraft 1. januar 2013 og betyder, at personer under 40 år ikke kan få tilkendt førtidspension, medmindre det er åbenbart formålsløst at forsøge at udvikle arbejdsevnen.

Partilederne fra de tre røde partier har alle ytret ønske om at se den omstridte reform efter i sømmene.

/ritzau/