Mette Frederiksen vil ikke lave dagpengeaftale uden om regeringen

Socialdemokraterne vil bruge flere penge på et nyt dagpengesystem. Men S-formand Mette Frederiksen vil ikke forhandle uden om regeringen.

Foto: Jens Nørgaard Larsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der skal bruges flere penge på et nyt dagpengesystem, lyder den nye melding fra Socialdemokraterne under Folketingets åbningsdebat.

Men forhandlingerne skal ledes af regeringen, påpeger formand Mette Frederiksen (S).

»Det kan ikke nytte noget, at vi bringer Danmark i en situation, hvor man begynder at arbejde uden om regeringen. Det gør man i Italien, det gør man simpelthen ikke i Danmark. Danskerne har truffet den beslutning, at Lars Løkke Rasmussen er statsminister. Finanspolitikken bliver nødt til at være forankret i regeringen. Alt andet er simpelthen noget sniksnak,« siger Mette Frederiksen.

Dansk Folkeparti, Enhedslisten og SF har tidligere bebudet, at de vil bruge flere penge på et nyt dagpengesystem. Og med Socialdemokraterne med på spendér-holdet mønstrer de et stort flertal i Folketinget - nærmere bestemt 105 mandater.

Dermed kan de fire partier reelt gå uden om den smalle Venstre-regering. Men det alternative flertal vil Mette Frederiksen altså ikke benytte sig af.

Og det skuffer Enhedslisten.

»Det store »men« på meldingen er, at Mette Frederiksen siger, at det skal være sammen med Venstre, man skal lave en dagpengeaftale. Dermed deponerer hun Socialdemokraternes stemmer hos Venstre og afviser at bruge det alternative flertal, der kunne være,« siger næstformand i folketingsgruppen Pernille Skipper (Ø) til Berlingske Nyhedsbureau.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vil ikke gøre dagpengesystemet dyrere, har han bebudet, og samme holdning har Socialdemokraterne haft i lang tid. Da formanden i foråret hed Helle Thorning-Schmidt (S), lød budskabet, at der ikke var penge til det.

Men til Socialdemokraternes sommergruppemøde for et par måneder siden lød budskabet fra Mette Frederiksen, at dagpengesystemet »ikke nødvendigvis« skulle blive dyrere. Og nu mener Socialdemokraterne altså, at der er behov for at bruge penge, når systemet om lidt skal til forhandling.

Men hvor skal pengene så komme fra, bliver Mette Frederiksen spurgt om efter første runde af Folketingets åbningsdebat.

»Jeg kommer ikke til at stå og forhandle dagpenge i pressen. Kommissionen skal også have lov til at færdiggøre sit arbejde, og så går vi til forhandlingsbordet. Men der er midler i det finanslovudspil, som regeringen har fremlagt,« siger Mette Frederiksen og henviser blandt andet til de penge, regeringen bruger på håndværkerfradraget, den såkaldte BoligJob-ordning.

Dagpengekommissionen kommer med sine anbefalinger 19. oktober, og på den baggrund indleder Folketinget forhandlinger om det nye system.