Mette Frederiksen vil frede boligejerne

Socialdemokraterne fremlægger 2025-plan uden skattereform, ændret pensionsalder eller forringelser af SUen. Omvendt vil partiet beskytte boligejerne. »En dækningsløs check,« lyder det fra Venstre.

Selv om Socialdemokraterne går uden om væsentlige punkter i Løkke-regeringens 2025-forslag, mener S-formand Mette Frederiksen, at V og S godt kan finde hinanden. Foto: Nikolai Linares Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, er klar til at slå ring om landets boligejere.

Med udspillet til en 2025-plan, »Stol på Danmark«, øremærker Socialdemokraterne op mod 30 mia. kr. de næste ti år til tryghed for boligejerne. Det skal give penge til både at fastholde skattestoppet for ejendomsværdiskat samt finansiere et nyt ejendomsvurderingssystem.

Desuden agter partiet at bevare det nuværende rentefradrag.

»Når vi synes, det er vigtigt, er det fordi, langt de fleste danskere har købt et hus for at have en bolig. De har et hus for at have de rette rammer for sig selv og børnenes opvækst. Derfor skal vi være sikre på, at der er en tryghed og en sikkerhed omkring den enkelte families boligøkonomi,« sagde S-formand Mette Frederiksen onsdag.

I en umiddelbar sammenligning har Løkke-regeringen i sin nyligt præsenterede 2025-plan afsat 24 mia. kr. til tryghed for boligejerne.

Mette Frederiksen understregede, at ro om boligskatterne er vigtigere end lettelser i personskatten.

S vil derudover afsætte 26,5 mia. kr til sikring af velfærden samt 5,5 mia. kr. til en økonomisk reserve og særlige velfærdsprioriteringer. Ligeledes vil man bruge tre milliarder kr. på en vækstreform, der skal skabe bedre rammevilkår for virksomheder, ligesom 1,5 mia. kr. skal sikre flere faglærte. Finansieringen findes gennem et økonomisk råderum på 39,5 mia. kr. samt en annullering af lempelser i arveafgiften for en milliard kr.

Dermed lægger partiet ikke op til store reformer af skattesystemet, pensionsalderen eller SUen, som det er tilfældet i regeringens plan.

Alligevel mener S-formanden, at der er muligheder for at findes fælles fodslag:

»Der er ikke plads til topskattelettelser, og vi vil ikke være med til at nedslidte danskere skal arbejde længere, men vi kan samarbejde om rigtigt meget andet,« siger Mette Frederiksen.

Finansordfører Jacob Jensen fra Venstre er »dybt skuffet«.

»Nu har Mette Frederiksen brugt det sidste halvandet år på at tordne mod kontanthjælpsloftet, mod integrationsydelsen og mod u-landsbistanden. Så må man gå ud fra, at hun stadig står på mål for sin politik, og alene på de tre områder vil hun have brugt langt over råderummet i 2025. Så Danmarks største parti kommer med dét, man i bedste fald kan kalde en dækningsløs check med en hemmelig regning,« siger Jacob Jensen.