Mette Frederiksen: Vi har handlet efter bogen i Hedegaard-sag

Dansk Folkeparti beskylder regeringen for at være delvis skyld i, at udleveringen af den mistænkte attentatmand fra Tyrkiet er trukket ud. Justitsministeren afviser anklagen.

Justitsminister Mette Frederiksen Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har Danmark gjort nok for at få manden, der er mistænkte for attentatforsøget mod Lars Hedegaard, udleveret fra Tyrkiet?

Det spørgsmål krævede Dansk Folkeparti svar på, da justitsminister Mette Frederiksen (S) torsdag var samråd i Folketingets Retsudvalg.

Forud for samrådet har en detaljeret gennemgang af forløbet fra Justitsministeriet vist, at den danske statsborger BH, der er sigtet for drabsforsøg mod Hedegaard, er blevet udleveret til den tyrkiske efterretningstjeneste MIT, hvorefter de danske myndigheder har tabt ethvert spor af ham.

Mette Frederiksen fastholdt under samrådet, at Danmark har lagt pres på Tyrkiet igennem hele sagen - og fortsætter med at gøre det.

»Det er fra Tyrkiets side, der er foregået ting, som virker mærkeligt. Der er indgået en aftale om udlevering, og så vælger Tyrkiet efterfølgende at løslade BH. Med de mange forskellige rygter og spekulationer kunne det være rart snart at få en redegørelse fra Tyrkiet - og vi fastholder naturligvis presset på de tyrkiske myndigheder,« sagde justitsministeren.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF), ville specifikt vide, hvorfor Danmark ikke har foretaget noget i sagen mellem 14. maj og 25. juli, hvor Danmark rykkede Tyrkiet for en afklaring.

»Der er ikke noget usædvanligt i, at udleveringssager tager tid - især når det gælder lande uden for EU, og man er meget afhængig af det andet land,« lød svaret fra Mette Frederiksen.

Hun afviste kritikken af, at regeringen ikke har presset Tyrkiet nok - og at udenrigsminister Martin Lidegaard (R) med sin udtalelse om forholdet til Tyrkiet i weekenden tilsidesatte udleveringssagen.

»Udenrigsministeren har ikke sagt, at forholdet til Tyrkiet er vigtigere end denne sag. Han har sagt, at det er en vigtig sag. Men det ændrer ikke på, at Tyrkiet er en vigtig samarbejdspartner for Danmark,« sagde Mette Frederiksen.

Under samrådet blev hun også krævet svar på, hvorfor fængslet i Tyrkiet i slutningen af august pludselig begyndte at omtale BH som syrer - og at han skulle udleveres til »sit land«.

»Jeg skal ikke kunne sige noget om, hvorfor de begynder at beskrive ham som syrer. Vi ved, at han rejste ind i Tyrkiet på falske identitetspapirer fra Syrien. Det kan måske forklare misforståelsen. Vi ved bare, at han er dansk statsborger, og at han er blevet løsladt - til hvem ved vi ikke,« sagde justitsministeren.

Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolai Villumsen (Ø), afsluttede samrådet ved at oplyse, at han vil kalde udenrigsministeren i samråd for at få at vide, om Tyrkiet har truet med ikke at ville samarbejde om bekæmpelsen af foreign fighters og danske syrienskrigere, hvis Danmark tager yderligere diplomatiske skridt i udleveringssagen.