Selvom mange på og uden for Christiansborg presser statsminister Mette Frederiksen (S) for yderligere genåbning af de danske grænser, må danskerne fortsat vente på en plan for grænserne henover sommeren.
Efter møder i Udenrigspolitisk Nævn og Folketingets Europaudvalg onsdag formiddag var der således ikke nyt til rejselystne danskere om, hvordan en grænseåbning, der er større end regeringen hidtil har lagt op til, kan se ud,
Flere partier havde inden mødet i Udenrigspolitisk Nævn ellers udtrykt forventning om, at statsministeren ville præsentere en model for yderligere grænseåbning. I stedet handlede mødet om den danske statsministers forestående forhandlinger med de øvrige regeringschefer om et nyt EU-budget.
Efter mødet understregede Mette Frederiksen, at en balanceret tilgang til øvelsen er påkrævet.
»Vores opgave er at genåbne Danmark forsvarligt. Vi skal lave en model, som er holdbar ind i et efterår, hvor vi må forvente, at smitten fortsat er i vores samfund og i andres,« sagde statsministeren:
»Vi forventer at præsentere en model med objektive kriterier for ind- og udrejse inden for kort tid.«
Der er ifølge Berlingskes oplysninger indkaldt til ekstraordinært møde i Udenrigspolitisk Nævn torsdag.
Flere partiledere betonede efter onsdagens møder behovet for at åbne grænserne mere op.
Mette Frederiksen åbnede tirsdag i forbindelse med spørgetimen for, at regeringen vil opstille såkaldt objektive kriterier for, hvornår et land er sikkert nok til, at dets borgere kan få lov til at rejse ind i Danmark.
Dermed vil indrejse til Danmark kunne blive normaliseret for flere lande.
Fra mandag kunne turister fra de første lande således få adgang til Danmark. I første omgang blev der åbnet for turister fra Tyskland, Norge og Island, der ligesom Danmark har et lavt antal smittede og indlagte.
Mette Frederiksen har den seneste tid været under pres fra flere partier og ikke mindst turistindustrien for at åbne grænserne mere, end regeringen hidtil har lagt op til.
Senest har flyselskabet Norwegian meddelt, at man genåbner 18 flyruter fra Danmark. Det gælder blandt andet ruter til Grækenland, Sydfrankrig og Storbritannien.
I samme boldgade har Sveriges udenrigsminister, Ann Linde, kritiseret såvel den danske regerings tilgang til grænseåbningerne som danske turisters ageren i forhold til coronaretningslinjer i Sverige.
I et interview med Dagens Nyheter blev Ann Linde spurgt, hvad hun mener om, at Sverige tillader turister fra andre nordiske lande at komme dertil på ferie, mens svenskere ikke kan rejse den anden vej for at tage på ferie.
»Vi bryder os jo ikke om det, det er klart. Men hvis de skal komme her, kræver det, at de følger reglerne. Vi får rigtig mange mails om, at der kommer folk fra Danmark, som ikke respekterer den sociale distance og flytter borde sammen på restauranter og alt muligt«, lyder det fra den svenske udenrigsminister ifølge Ritzau.
Hun understreger dog, at danske turister er velkomne, så længe de følger retningslinjerne.