Mette Frederiksen udstikker udlændingekurs i borgerlig retning

S-formanden blæser på røde krav om at lempe udlændingepolitikken. Et bluffnummer, mener Inger Støjberg. Og selv om linjen generelt bakkes op på kongressen, tales der om, at partiet går for langt.

Socialdemokratiet indledte fredag eftermiddag deres 3-dages kongres i Aalborg Kongres og Kulturcenter. Her ses formanden Mette Frederiksen holde sin beretning i salen. (foto: Henning Bagger / Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Socialdemokratiets røde faner vajer mod de borgerlige partier, når det handler om udlændingepolitik. Formand Mette Frederiksen fastslog fredag i sin tale på den årlige kongres i Aalborg, at partiet bedst løser problemerne med indvandring sammen med de såkaldte strammerpartier på den anden side af den politiske midte.

Eller som hun formulerede det fra talerstolen i Aalborg Kongres- & Kultur Center, hvor hun flankeret af netop de røde faner udstak partiets kurs over for de 1.100 deltagere:

»Udlændingepolitik skal funderes hen over midten. Og den skal have opbakning i befolkningen.«

Den kurs møder kritik. Fra de røde partier, som skal bære en eventuel S-ledet regering efter næste folketingsvalg. Fra Venstre, som Mette Frederiksen skal samarbejde med. Og fra egne stemmer fra baglandet, som kritiserer, at partiet bakker op om V-regeringens beslutning om at sætte modtagelsen af kvoteflygtninge på pause.

Danmark har siden 1989 haft en aftale med FN om at tage imod 500 flygtninge fra asyllejre i verdens brændpunkter, men i år siger den danske regering nej. Og det er ikke en beslutning, Socialdemokraterne bør støtte, lyder det fra flere af de S-medlemmer, der tilbringer weekenden i det nordjyske.

»Det er de svageste flygtninge, og dem bør vi have plads til. Det bør vi lempe på vores holdning til, for jeg synes, det er for stramt,« siger John Nyborg, der er formand for S i Fredericia og er folketingskandidat.

Ved kaffebordet i pausen gør medlem af hovedbestyrelsen Morten Thorup det klart, at en udlændingepolitik, der er forankret over midten, i hans øjne er »meget fornuftig«.

»Hvis vi bare kører det blok for blok, vil udlændingepolitikken konstant skifte. Og vi har brug for stabilitet.«

Men da Berlingske spørger til kvoteflygtningene, bliver svaret tøvende.

»Det håber jeg, at Mette Frederiksen kommer med et fornuftigt svar på senere. Der er en del rumlen omkring det i partiet,« siger Morten Thorup.

En position, flere af de fremmødte støtter.

Advarsel fra Vestegnen

Ishøjs borgmester, Ole Bjørstorp (S), er i den absolutte frontlinje, når det handler om integrationsproblemer. Og da Berlingske fanger ham over telefonen på vej væk fra kongressen, understreger han, at han er meget enig i den udlændingepolitiske kurs, Mette Frederiksen har udstukket:

»Når det siges, at vi skal føre udlændingepolitik hen over midten, betyder det jo, at vi skal føre en stram indvandrings- og flygtningepolitik. Det kan nok ikke gøres anderledes.«

Ole Bjørstorps forgænger på borgmesterposten samt en række andre borgmestre på den københavnske vestegn advarede i 1980erne og 1990erne gentagne gange om, at Danmark ikke kunne rumme de mange flygtninge og indvandrere, der ikke blev integreret i samfundet. En advarsel, partitoppen burde have lyttet til, erkendte Mette Frederiksen i begyndelsen af året.

Mens Ole Bjørstorp kvitterer for kursen, opfordrer han samtidig S-formanden til at gen­overveje beslutningen om at sætte modtagelsen af kvoteflygtninge på pause.

»Jeg forstår ikke beslutningen. Når vi forpligter os i FN til at tage kvoteflygtninge, skal vi gøre det,« siger han.

Socialdemokraterne har det seneste år stemt for næsten samtlige af regeringens udlændingestramninger, og det harcelerer de partier, der skal bringe Mette Frederiksen til magten, over.

Forud for kongressen rejste de Radikale, Enhedslisten og Alternativet i Berlingske et krav om, at Mette Frederiksen skal føre en markant blødere udlændingepolitik, hvis hun bliver statsminister med deres støtte.

Men på baggrund af S-formandens tale konstaterer Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, at et samarbejde med S ser vanskeligt ud.

»Socialdemokraterne har den seneste tid gjort få ting, som lover godt for det, vi mener, er en fornuftig og human udlændingepolitik. Og Mette Frederiksens tale lover desværre kun mere af det samme,« siger Pernille Skipper.

Støjberg: Et bluffnummer

Udlændingeminister Inger Støjberg (V), der i det seneste år har sikret sig socialdemokratisk støtte til selv sine mest vidtgående stramninger, betegner mest af alt Mette Frederiksens udmelding som »et bluffnummer«.

»Det er fuldstændigt usandsynligt, at hun kommer til at føre udlændingepolitik hen over midten, hvis hun bliver statsminister, for det vil de røde partier selvfølgelig ikke give hende lov til,« siger Inger Støjberg.

En af regeringens stramninger, som S ikke har stemt for, er indførelsen af integrationsydelsen, der er omtrent på niveau med kontanthjælpen og gives til nyankomne flygtninge. Samtidig har partiet langet kraftigt ud efter regeringens kontanthjælpsloft. Mette Frederiksen vil dog ikke svare klart på, om Socialdemokraterne vil rulle de to tiltag tilbage, hvis de får regeringsmagten.

Men det er afgørende med et svar fra S-formanden, hvis der skal være hold i hendes udlændingepolitiske kurs, mener Inger Støjberg.

»Integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet er krumtappen i vores udlændingepolitik. Hvis ikke hun bevarer dem, vil hun ikke kunne føre en stram udlændingepolitik over midten,« fastslår Inger Støjberg.

Sen fredag eftermiddag gjorde Mette Frederiksen det klart, at en udlændingepolitik, der skal have bred opbakning i befolkningen, ikke kan føres alene i rød eller blå blok.

»Men der er ting, vi lettere kan samarbejde med de røde om end de blå, eksempelvis integration og indsats i nærområderne.«

Vil du stå fast på din beslutning om at sætte kvoteflygtningeordningen på pause?

»Når vi har det udgangspunkt, at der er en grænse for, hvor mange der skal komme hertil, hvis vi skal kunne integrere dem, gælder det også på flygtningeområdet. Desværre. Så er der nogle kvoteflygtninge, der er særligt udsatte og sårbare, og deres situation vil vi løfte ind på bordet, hvis vi kommer i en forhandlingssituation med regeringen.«