Mette Frederiksen til Løkke: Her er mine tre krav til en finanslov

Socialdemokraternes nye formand udstikker retningen for, hvordan hun vil være oppositionens leder og fremlægger tre krav til efterårets finanslovforhandlinger.

Socialdemokraterne Sommer gruppemøde - Langsøhus Silkeborg - Mette Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

På sit første sommergruppemøde som Socialdemokraternes formand fremlægger Mette Frederiksen (S) tre krav, hun vil have med til forhandlingsbordet, når der til efteråret skal forhandles en finanslov for næste år på plads.

Og den socialdemokratiske formand erklærer sig parat til at indgå en bred aftale med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

»Danmark er for vigtig til blokpolitik. Det gælder også for finansloven 2016. Socialdemokraterne ønsker at forhandle en finanslov med Venstre. Det vil være til fordel for dansk økonomi og dermed også for Danmark, hvis Venstre og Socialdemokraterne indgår en bred finanslovaftale,« siger Mette Frederiksen fra talerstolen i Silkeborg.

De tre krav går på at styrke fællesskaberne, så det økonomiske råderum kommer alle til gavn, at gøre Danmark dygtigere, så også ufaglærte får mulighed for at dygtiggøre sig, og for det tredje at gøre Danmark rigere.

»Det går heldigvis fremad med at skabe job. Men det kommer ikke af sig selv. Det kræver gode rammebetingelser for virksomhederne,« siger Mette Frederiksen, der samtidig understreger, at kampen mod social dumping skal intensiveres:

»Det skal være danske job på danske løn- og arbejdsvilkår.«

På sommergruppemødet har Socialdemokraternes 47 folketingsmedlemmer drøftet, hvordan de har tænkt sig at være opposition, efter regeringsmagten skiftede hænder ved valget i juni.

»Vi søger indflydelse, vi er mandater, der arbejder. Vi vil tage lige så meget ansvar i opposition, som da vi var i regering,« siger Mette Frederiksen og tilføjer:

»Vi tror på, at i morgen kan og skal blive bedre end dagen i dag. Det er vigtigt for os, at hver eneste gang, det går fremad, skal vi sikre, at så mange danskere som overhovedet muligt får adgang til og bliver en del af forbedringerne.«

Se hele pressemødet her:

 

Men selv om den nyudnævnte formand prædiker opgør med blokpolitik, vil hun ikke sikre brede politiske aftaler for enhver pris:

»Hvis et af de borgerlige partier mister tilliden til Lars Løkke Rasmussen som statsminister, så holder vi ikke hånden under regeringen.«

En anden af de store ting, der skal forhandles, er et nyt dagpengesystem. Og som så ofte før henviser Mette Frederiksen til, at hun vil afvente Dagpengekommissionens anbefalinger, der kommer i løbet af efteråret.

»Vi møder op til forhandlinger med et krav om, at færre skal falde ud (af dagpengesystemet, red.). Systemet skal blive bedre. Ikke nødvendigvis dyrere,« siger Mette Frederiksen.

»Det skal være sådan, at hvis man er så uheldig at miste sit arbejde, skal man have muligheden for at opretholde en tryg tilværelse. Vi skal have genskabt den tryghed, der tidligere var i vores dagpengesystem,« fastslår den socialdemokratiske formand.