Mette Frederiksen taler til 1. maj. »Vesten lever. Stærkere end nogensinde måske«

Statsminister Mette Frederiksen (S) taler til Socialdemokratiet Ballerups 1. majarrangement. Følg med direkte her.

 
Statsminister Mette Frederiksen (S) taler til Socialdemokratiet Ballerups 1. majarrangement. Video: Ritzau/Scanpix. Redigering: Emma Märtens Christensen. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Krigen i Ukraine sætter sine tydelige spor også i statsminister Mette Frederiksens tale 1. maj.

»Knap nåede vi at træde ud af coronaens lange skygge, før vi trådte ind i en ny,« siger statsministeren søndag.

Mens der stort set ikke vil blive holdt politiske taler i Fælledparken 1. maj i år, er statsministeren Mette Frederiksen (S) i stedet søndag morgen mødt op i Ballerup til partiets 1. majarrangement for at holde tale.

»Men Putin har forregnet sig. Han har undervurderet, hvor svært det er at tage friheden fra et folk, der har oplevet at have den. Han har undervurderet deres modstandskraft. Og deres gennemslagskraft.«

Og så har han undervurderet Danmark og de danske allierede, understreger Mette Frederiksen i sin tale.

For mens præsident Vladimir Putin troede, han kunne splitte os, er det ikke lykkedes, mener statsministeren.

»Vesten lever. Stærkere end nogensinde måske,« siger hun og mindes selv, da hun var ung i 90erne, og Berlinmuren faldt.

For Anden Verdenskrig viste faren ved at stå alene, konstaterer Mette Frederiksen, »og i ruinerne fra krigen besluttede vi os for at bygge vores egen verden op,« siger hun.

»Vi samlede os for at vinde freden.«

Det samme gælder nu, fortæller statsministeren, der mener, at det er afgørende for et lille land som Danmark, at vi er en del af NATO.

»Når ufriheden banker på Europas dør, findes neutralitet ikke. Når vores værdier er under angreb, er det ikke nok, at vi fortæller hinanden om vigtigheden af dem. Vi skal også være klar til at forsvare dem,« lyder det stålfast fra statsministeren, der mener, at Danmark er for lille til at stå alene.

I stedet bør Danmark tage »ansvar« og samle os med de andre demokratiske lande, der også tror »på frihed og selvstændighed«. Derfor anbefaler hun endnu en gang, at danskerne stemmer for at afskaffe EU-forsvarsforbeholdet til folkeafstemningen, der afholdes 1. juni.

Økonomien vender

Mens krigen umiddelbart har samlet Vesten, har den også sat betydelige aftryk på økonomien, indrømmer Mette Frederiksen. Hun henviser til de stigende priser på både fødevarer og energi.

»Inflationen er for alvor tilbage i Danmark og Europa,« lyder det fra statsministeren.

For selvom regeringens krisepolitik ikke alene reddede liv under coronapandemien, mener statsministeren, så har den også varmet dansk økonomi. I 2021 var væksten høj, arbejdsløsheden lav, og det samme var den offentlige gæld.

Men det vil krigen komme til at lave om på, siger statsministeren.

»Vi må forvente højere renter. Stigende arbejdsløshed. Desværre,« siger hun.

Og mens regeringen indtil videre har forsøgt at hjælpe de, der er ramt økonomisk af krigens konsekvenser, kan det ikke blive ved, erkende Mette Frederiksen.

Indtil videre foreslår regeringen blandt andet at hjælpe pensionister med de laveste indtægter og formuer med 5000 kroner skattefrit.

»Men jeg vil også sige det, som det er: Det vil ikke være muligt at holde alle skadefri. Jo mere økonomisk aktivitet, vi understøtter. Jo større er risikoen for, at inflationen stiger. Derfor skal hjælpen være målrettet og midlertidig,« siger statsministeren.

Sikre velfærd

Samtidigt skal Danmark fri af russiske gas og i det hele taget helt ud af fossile brændsler, lyder det. Naturgasfyrene skal erstattes af billigere fjernvarme, og hele Europa skal »lyse op med strøm fra de energiøer, vi bygger i Nordsøen,« siger statsministeren, der ønsker at sende velfærdssamfundet sikkert igennem krigen og de økonomiske konsekvenser i kølvandet.

Det vil de blå partier ikke, siger Mette Frederiksen.

For Liberal Alliance vil halvere dagpengene, og Konservative vil afskaffe Arne-pensionen, henviser statsministeren til.

»Mon ikke, at vi alle kan se frem til mindre klima og biodiversitet. Og de unge til store besparelser på deres uddannelser den dag der kommer en borgerlig regering. Sådan plejer det at gå, sådan er det ikke med en socialdemokratisk regering,« mener statsministeren og lister en række af de problemer, den socialdemokratiske regering ifølge hende har løst.

Regeringen har fået afsat penge til flere sygeplejersker, bedre forhold på fødegangene og indført minimumsnormeringer, ligesom man har taget »et opgør med boligspekulanterne i Blackstone«.

Der er investeret milliarder i uddannelse, og man har afskaffet uddannelsesloftet, konstaterer hun.

»Og at sex kræver samtykke. Ja, det står nu skrevet sort på hvidt,« siger statsministeren.

Vi lever i en svær tid, lyder en af de afsluttende kommentarer fra Mette Frederiksen i Ballerup søndag.

»Jeg er stolt af Danmark. Et lille land, der hjælper mere end de fleste andre. Tager ansvar og beskytter de værdier, der binder os sammen. Kampen for frihed tager vi i fællesskab.«