Mette Frederiksen skal forklare sig om jøde-beskyttelse

Justitsminister Mette Frederiksen bliver nu kaldt i samråd for at forklare, hvilke overvejelser der blev gjort, da man valgte at overhøre anbefalinger fra OSCE om at sætte bevæbnede vagter ved de jødiske institutioner i Danmark.

Arkivfoto: Mette Frederiksen Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Hvilke overvejelser lå der bag, da myndighederne valgte at overhøre en anbefaling fra OSCE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa), der anbefalede at sætte væbnede vagter ved de jødiske institutioner i Danmark?

Det har Venstres Martin Geertsen (V) nu bedt justitsminister Mette Frederiksen (S) om at redegøre for på et samråd.

»Jeg vil jeg gerne vide fra justitsministeren, så meget som hun nu kan fortælle om, hvorfor regeringen valgte at hælde anbefalingerne fra OSCE ned ad brættet,« siger Martin Geertsen.

»Når vi alle sammen, uanset om man er jøde eller ej, udstyrer staten med en magt, der handler om at skabe sikkerhed for os alle sammen, så skal man selvfølgelig også tjekke op på, om staten nu også har leveret tilstrækkelig sikkerhed.«

I begyndelsen af marts kom det frem, at en observatør fra OSCE, to måneder inden terrorattentatet i København i februar, havde lavet en rapport med en anbefaling af bedre sikring af de jødiske institutioner i Danmark. Anbefalingen kom efter to angreb på jøder ved en skole i Frankrig og et jødisk museum i Bruxelles i 2014, men observatøren oplevede ikke lydhørhed hos de danske myndigheder.

Berlingske skriver onsdag om, at der to mænds mistænkelige adfærd i august 2014 ved den jødiske skole, Carolineskolen, fik danske jøder til at frygte attentatplaner mod skolen.

Og nu vil Venstre altså have et svar på, hvad der helt konkret blev gjort af overvejelser.

»Så sent som i dag (onsdag, red.) har vi igen set, at det pibler frem med historier om, at det jødiske samfund i København har været udsat for forskellige former for trusler. Derfor bekymrer det mig i det bagudskuende lys, at regeringen, set i lyset af alt det, der er sket sidenhen, bare hældte OSCEs anbefalinger ned ad brættet,« siger Martin Geertsen.

Både Venstre og de Konservative har før afkrævet justitsministeren svar om sagen, men Mette Frederiksen har endnu ikke redegjort for forløbet.