Mette Frederiksen sent i aftes: »Coronavirussen er lige så farlig i dag, som den var for to måneder siden«

Statsministeren ønsker i dag at indgå en genåbningsaftale med Folketingets partier, der betyder en åbning af storcentre, restauranter og dørene til de store skoleklasser. Sent i aftes fastslog hun dog på Facebook, at genåbningen ikke betyder, at danskerne skal stoppe med den gode hygiejne, og Venstre vil samtidig have mangedoblet antallet af test.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Klokken 22.52 onsdag aften opdaterede statsminister Mette Frederiksen (S) sin Facebook-profil.

Timerne forinden havde hun tilbragt med at drøfte den næste fase af genåbningen af Danmark sammen med Folketingets partiledere, efter at der tidligere på dagen var landet to ekspertrapporter på politikernes bord.

De to rapporter fra Statens Serum Institut og en økonomisk ekspertgruppe med tidligere overvismand Torben M. Andersen i spidsen vurderer således, hvad forskellige genåbningsscenarier kan betyde sundhedsmæssigt og økonomisk, og aftenens møde havde ifølge Berlingskes oplysninger i høj grad karakter af en teknisk gennemgang.

Som Berlingske tidligere har skrevet, vurderer rapporten fra Statens Serum Institut, at Danmark kan genåbnes i meget høj grad, uden at det nødvendigvis vil betyde, at epidemien bryder ud igen. Det vigtigste er således, at danskerne holder fast i de adfærdsregler, sundhedsmyndigheder og -personale har bedt os iagttage.

Og det var blandt andet det, Mette Frederiksen noterede i sin opdatering på Facebook, efter at hun i første omgang havde takket danskerne for ved afstandtagen og hygiejne at have bragt epidemien under kontrol.

»Corona-virussen har ikke forandret sig. Den er lige så farlig i dag, som den var for to måneder siden. Den smitter nemt. Og der kan gå lang tid, fra man bliver smittet, til man risikerer at blive indlagt på et hospital. Det er biologi. Den skelner ikke mellem kinesere, italienere, amerikanere eller danskere. Og man kan ikke forhandle med den. Jeg har tidligere kaldt det en lumsk sygdom og det er den stadig,« skrev hun.

Tidligere på dagen onsdag havde professor i virologi Allan Randrup Thomsen netop over for Berlingske kaldt det »meget vigtigt«, at man ikke får signaleret, »at det hele er forbi, når vi åbner yderligere«.

Ellemann: Test, test, test

Ifølge Mette Frederiksens udmelding på Facebook er forudsætningen for, »at vi sammen med Folketingets partier nu kan udarbejde en langsigtet plan og fortsætte åbningen af Danmark«, femfoldig: Den kræver flere test, større brug af værnemidler, god hygiejne, afstand, og at vi undgår at samles for tæt og for mange mennesker.

»Holder vi fast i det – og det tror jeg fuldt og fast på, at vi gør og at vi kan. Så kan vi fortsætte åbningen af Danmark med en fase 2, der starter på mandag,« skrev Frederiksen, der tidligere på dagen havde gjort det klart, at regeringen ønsker at åbne for detailhandlen, restauranter og cafeer og de store skolebørn i 6.-10. klasse.

Fra Radikale Venstre og de borgerlige partier er der i forbindelse med genåbningsforhandlingerne ytret ønske om at åbne bredt, så der kan komme gang i økonomien. I dagens Jyllands-Posten kalder Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, det dog samtidig for en »forudsætning for at komme videre«, at »vi har meget stærkere systemer på plads for test, kontaktopsporing og isolation«.

Og han opfordrer til at øge antallet af test ganske betragteligt.

»Jeg forstår, at der i disse dage testes omkring 12.000, og for 14 dage siden sagde man, at vi skulle nå 42.000. Jeg foreslår, at langt flere testes. Jeg vil ikke sætte tal på, men målet er at teste en meget stor del af danskerne jævnligt. F.eks. hver 14. dag. Det kan betyde, at vi skal op på 100.000 test om dagen eller flere. Store tal, men det er forudsætningen for at komme tilbage til hverdagen,« siger han til avisen.

Liberal Alliances leder, Alex Vanopslagh, opfordrede allerede før mødet i går til, at man åbner større dele af samfundet end det, regeringen lægger op til. Gårsdagens rapporter bekræftede ham i, at politikerne ifølge ham må udvise større tillid til, at borgerne udviser de sundhedsmæssige hensyn.

Omvendt har SF og Enhedslisten ytret ønske om mere forsigtighed, også fordi effekterne af den hidtidige genåbning ikke nødvendigvis er slået igennem endnu.

Mette Frederiksen lod i sit Facebook-opslag forstå, at »som regering vil vi ikke lade os presse til at gå for hurtigt frem«.

Partilederne mødes for at drøfte genåbningen igen i dag kl. 10.00 på Marienborg.