Mette Frederiksen sætter ord på genåbningen: Grundskolen og ungdomsuddannelser før videregående uddannelser

Mette Frederiksen er forsigtigt positiv i forhold til udfasning af restriktioner, men en plan for genåbningen er på vej. Det skriver statsministeren på Facebook.

 
14 eksperter har undersøgt, hvilken virkning en lempelse af restriktionerne vil have på danskernes smitte, samfundsøkonomien, borgernes trivsel, folkesundheden og den enkeltes personlige frihed. Referencegruppen har gennemgået den med partierne. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Sarah Sander Fold sammen
Læs mere

Det går i den rigtige retning. Det melder statsminister Mette Frederiksen (S) nu ud på Facebook.

»Tænk – vi er på vej mod et forår, mod vacciner og mod en gradvis udfasning af restriktionerne. Det er da positivt! Og værd at glæde sig over. Særligt fordi, at det på ingen måder var givet. Det skyldes danskernes enorme ansvarlighed«, skriver hun.

Mette Frederiksen skriver dog samtidig, at restriktionerne ikke kan ophæves fra den ene dag til den anden.

»Opgaven er altså svær: Vi skal udfase restriktioner på en måde, hvor vi samtidig forsinker smitten i at sprede sig for hurtigt. Derfor er udfasningen nødt til at ske gradvist og ansvarligt«.

Tirsdag drøfter Folketingets partier en mulig plan, som muligvis vil kunne blive meldt ud onsdag – og dermed inden de nuværende restriktioner løber ud 1. marts.

»Allerede i januar bad regeringen en række uafhængige eksperter inden for både sundhed, økonomi og samfundsforhold om at vurdere en række restriktioner som grundlag for den rækkefølge de bør udfases i. Det gjorde de på en række parametre, blandt andet i forhold til deres betydning for smittespredning, trivsel, økonomi og borgernes frihed«.

Mette Frederiksen kan ikke fuldt ud løfte sløret for, hvad der vil blive åbnet først. Men noget ligger dog fast:

»Det sidste, der lempes, er nattelivet. Blandt andet fordi, der er risiko for en meget høj smittespredning«, skriver hun.

I den anden ende af skalaen ligger de mindste skoleelever, der vendte tilbage til klasselokalerne 8. februar.

»Mellem 0.–4. klasse på den ene side og nattelivet på den anden side er så alle de andre restriktioner. Uddannelser, erhverv og arbejdspladser, kultur og idræt samt forsamlingsforbuddet«, meddeler hun og fortsætter:

»Inden for hver kategori har eksperterne anbefalet en rækkefølge. For eksempel at afgangsklasser i grundskolen og på ungdomsuddannelser kommer tilbage før studerende på de videregående uddannelser. At butikker åbner igen, før hjemmearbejde erstattes af fysisk fremmøde på arbejdspladsen. At udendørs kulturinstitutioner åbner før indendørs. Og at der gives større muligheder for udendørs idrætsaktiviteter før de indendørs«.

Mette Frederiksen er positiv i sin seneste opdatering på Facebook. Både når det gælder foråret og kampen mod corona. Arkivfoto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Ingen fuld genåbning endnu

Mette Frederiksen understreger dog, at det endnu ikke er tid til »en fuld genåbning«.

»En samlet plan kan også indeholde muligheden for det, som blandt andet Venstres formand Jakob Ellemann-Jensen har kaldt en »fleksibel« genåbning, hvor det ikke behøver være »alt eller intet«. Det er jeg enig i. Derfor er regeringen også positiv over for for eksempel regionale åbninger, så længe det sundhedsmæssigt er forsvarligt, ligesom der jo nu sker lokale nedlukninger«.

Test – og masser af dem – er ifølge statsministeren en hjørnesten i den kommende tids kamp for at hindre at coronasmitten løber løbsk.

»Man kan ikke både ønske en omfattende genåbning og samtidig være imod øget brug af test. Tværtimod; test er forudsætningen

Mette Frederiksen

»Man kan ikke både ønske en omfattende genåbning og samtidig være imod øget brug af test«


Men samlet set er udgangspunktet altså et helt andet end i efteråret, hvor restriktionerne blev skærpet.

»Jeg ved ikke, om vi endnu kan sige, at vi har lagt det værste endeligt bag os. Men det nærmer sig«, skriver statsministeren.

Hun fremhæver blandt andet, at foråret er på vej, og at længere og lysere dage gør det lettere at være udenfor.

»Samtidig er mere end 300.000 danskere nu vaccinerede første gang. For hver dag, der går, bliver endnu flere vaccinerede. Det har mildest talt udfordret os, at vaccinerne er blevet forsinkede. Men inden for de næste måneder kommer vi til at modtage virkelig mange vacciner og så bliver der for alvor sat turbo på«, skriver hun og tilføjer, at smitten også er dalet. Fra et rekordhøjt niveau i midten af december med mere end 4.000 smittede på én dag til omtrent 400 om dagen nu.

»Nu diskuterer vi ikke længere overbelastningen af sygehusene, overdødelighed og smitte på plejehjem. Vi kan i stedet forholde os til at udfase nogle af restriktionerne«.