Mette Frederiksen på pressemøde: Fra tirsdag skal alle restriktioner være fortid – næsten

Statsminister Mette Frederiksens (S) bebudede på coronapressemøde, at det fra på tirsdag er slut med alle restriktioner – bortset fra enkelte undtagelser – hvis det står til regeringen. Sundhedsstyrelsens direktør ønsker ikke at spå om, hvorvidt corona er fortid.

 
På pressemøde 26. januar fortæller Mette Frederiksen, at næsten alle coronarestriktioner nu kan droppes. Video: Ritzau Scanpix. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fra tirsdag den 1. februar skal det være slut med samtlige coronarestriktioner.

Sådan lyder regeringens plan, oplyste statsminister Mette Frederiksen (S) på coronapressemøde i Statsministeriet onsdag aften.

»I aften kan vi begynde at sænke skuldrene og begynde at finde smilet frem igen,« sagde Mette Frederiksen.

»Fra den 1. februar – om ganske få dage – vil Danmark være åbent. Helt åbent.«

Altså vil lukningen af blandt andet nattelivet, forsamlingsloft samt krav om coronapas og mundbind ikke længere være gældende.

Coronavirus bør, hvis det står til regeringen, heller ikke karakteriseres som en samfundskritisk sygdom efter 31. januar.

»Det er fantastisk, at det er dér, vi er,« lød det fra Mette Frederiksen, der kaldte aftenen »en milepæl« :

»I dag kan vi sige, at vi bestod, vi er klar til at træde ud af coronaens skygge. Vi siger farvel til restriktioner og goddag til det liv, vi kendte før corona,« sagde statsministeren.

Regeringens melding kommer efter en indstilling fra Epidemikommissionen, der anbefaler at droppe restriktionerne.

Som den eneste umiddelbare undtagelse bør der gælde et krav om test og isolation for visse personer ved indrejse i Danmark, anbefaler kommissionen.

Mærkeligt og paradoksalt

Selvom der dagligt er rekordhøje smittetal, er argumentet for at ophæve restriktionerne, at den dominerende omikronvariant ikke medfører samme grad af alvorlige sygdomsforløb som for tidligere varianter. Det ses også ved, at antallet af indlagte på intensivafdelingerne er faldende.

»Det kan virke mærkeligt og paradoksalt, at der åbnes trods de rekordhøje smittetal,« sagde Mette Frederiksen.

Men »kurven er knækket i Danmark«, sagde hun med henvisning til antallet af indlagte på intensiv.

Onsdag blev der konstateret 46.747 smittetilfælde, mens antallet af indlagte steg med 20 til 938.

40 personer er indlagt med corona på landets intensivafdelinger.

Myndighederne vurderer, at kapaciteten i sundhedsvæsnet, der længe har været hovedargumentet for at opretholde restriktioner, i forlængelse af en total genåbning ikke risikerer at blive udfordret i en sådan grad, at det kvalificerer til at opretholde dem.

Det skyldes ikke mindst vaccinationerne og det tredje stik, understregede Mette Frederiksen.

Hun betonede dog, at der stadig vil være en plan for, hvordan coronavirus skal håndteres i samfundet.

Planen er inddelt i tre faser.

Den første forløber hen over vinteren, som statsministeren forudser bliver »bøvlet«.

For i de kommende vintermåneder bliver det afgørende fortsat at passe på de ældre og de sårbare, og trods de ophævede restriktioner vil der komme anbefalinger fra myndighederne om eksempelvis brug af mundbind, når man færdes blandt disse befolkningsgrupper.

I løbet af de næste måneder kan vi også forvente stigende smittetal, ligesom nedtrapningen fra toppunktet i smitteudbredelsen kan blive langsommelig, lyder det ifølge planen.

Særligt børnefamilier kan forvente en periode med højt sygefravær og aflysninger af aktiviteter i hverdagen, ligesom de formentlig må se frem til ting, man plejer at gøre på den enkelte skole eller enkelte virksomhed, som ikke kan lade sig gøre.

I den anden fase, der forventes at komme i foråret, sommeren eller i det tidlige efterår, forventes covid-19 ikke at spille nogen stor rolle.

Her skal politikere, myndigheder og eksperter udarbejde en beredskabsplan for, hvordan en eventuel smittebølge til efteråret og vinteren skal håndteres.

Og i den tredje fase kan test igen komme til at spille en større rolle i samfundet, ligesom udvalgte grupper kan få behov for et fjerde vaccinestik, lyder det.

Statsministeren kunne onsdag ikke afvise, at alle risikerer at skulle have et fjerde stik.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) oplyste på pressemødet, at han onsdag holdt møde med alle Folketingets partier, og at der er entydig opbakning til at droppe kategoriseringen af covid-19 som samfundskritisk sygdom og afskaffe restriktionerne fra på tirsdag.

Teststrategien

Han sagde også, at selvom teststrategien vil blive nedskaleret, ønsker regeringen at fastholde et krav om test ved indrejse til Danmark for eksempelvis personer, der ikke er vaccineret eller har naturlig immunitet fra overstået smitte.

Den del af planen mangler regeringen dog fortsat opbakning til i Folketinget.

Dertil kommer, at myndighederne anbefaler, at man tager en hjemmetest, inden man ses med sårbare personer. Man vil også kunne få en pcr-test, hvis man testes positiv i hjemmet, oplyste Heunicke.

Han fortalte videre, at der fortsat vil være en stærk epidemiovervågning med testdata, spildevandsprøver, indberetninger fra læger og variantovervågninger, så man kan holde øje med, om der sker ændringer i epidemien.

Epidemikommissionen har anbefalet, at sundhedsmyndighederne i Danmark fortsat bør komme med generelle anbefalinger og opfordringer til at forebygge smitte.

Direktør i Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, ville på pressemødet ikke spå om, hvorvidt corona er fortid.

»Vi vil få mere smitte, mere immunitet. Så på den korte sigt kan vi forvente, at smitten begynder at bøje af. Om den så holder til at beskytte os til næste vinter, kan vi af gode grunde ikke sige,« sagde Søren Brostrøm.