Mette Frederiksen om S-værdier: Det vigtigste er lighed

Socialdemokratiet fremlægger søndag et udkast til et principprogram, som er partiets "værdikompas".

Arkivfoto: Socialdemokratiets topprioritet vil fremover være at skabe lighed i det danske samfund. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen

I de næste 20 år er det Socialdemokratiets topprioritet at bekæmpe ulighed.

Det siger partiformand Mette Frederiksen på et stormøde i Odense søndag. Her fremlægger partiet sit udkast til et principprogram.

»Det, der er vigtigst for os først, er lighed. At vi grundlæggende tror på, at det er vores vigtigste opgave at sikre, at vores børn har lige muligheder,« lyder det i partiformandens tale på mødet.

I talen nævner Mette Frederiksen også emner som globalisering, udlændingepolitik og bæredygtighed som vigtige for partiet.

»Vores opgave er at skabe nogle resultater. At bære den grundlæggende optimisme, vi altid har båret.«

»I morgen kan blive bedre. Men det skal den være for os alle sammen. Uligheden stiger, globalisering ikke er kontrolleret nok, og der er større migrationsstrømme end nogensinde før.«

»Så vi rejser os og gør noget ved de problemer. Det er vores opgave,« siger hun til klapsalver fra de fremmødte medlemmer.

Principprogrammet med titlen "Fælles om Danmark" indeholder ikke konkrete politiske udspil, men er ifølge Mette Frederiksen " et værdikompas" for partiet.

For første gang i partiets 140 år sætter Socialdemokratiet udlændingepolitikken på sit principprogram. Det er det syvende af slagsen.

Årsagen er ifølge partiformanden, at verden har ændret sig.

I principprogrammet fremgår det, at Danmark "ikke kan tage imod flere udlændinge, end det er muligt at integrere effektivt".

S har med den tilføjelse rykket sig længere mod højre, nærmere mod Dansk Folkeparti. Det vurderer politisk kommentator Hans Engell.

Et skridt, der bliver taget, få måneder efter at Mette Frederiksen og partiformand i DF Kristian Thulesen Dahl sad side om side i en sofa og åbnede op for et større samarbejde mellem partierne. Ingen af parterne afviste dengang et muligt regeringssamarbejde.

I dagens tale kommer Mette Frederiksen også ind på ønsket om at stadfæste S som et parti, der kan lave brede forlig over midten.

»Mit håb er, at den dag, hvor vi måtte nyde det privilegium igen at danne regering, der er det os, der skal stå for det brede politiske samarbejde.«

»Vi kan selvfølgelig samarbejde med alle de partier, der vil være med til at trække tingene i den rigtige retning for hele Danmark.«

Udkastet til programmet skal godkendes til september.

/ritzau/