Mette Frederiksen ønsker flyregister og bedre grænsekontrol

På ryggen af det franske terrorangreb har den danske justitsminister Mette Frederiksen (S) sammen med sine europæiske kolleger haft drøftelser om nye redskaber til bekæmpelse af grænseoverskridende kriminalitet. Mere intelligent grænsekontrol og registrering af flypassagerer er på bordet, forklarer hun.

Foto: MATTHIEU ALEXANDRE. Frankrigs indenrigsminister Bernard Cazeneuve hilser på justitsminister Mette Frederiksen (S) i forbindelse med søndagens store møde i Paris.
Læs mere
Fold sammen

Justitsminister Mette Frederiksen (S) mødtes søndag med flere af sine europæiske og amerikanske kolleger i Paris forud for en sørgemarch i byen efter terroranslaget mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo.

På mødet drøftede hun konkrete initiativer, som skal ruste de europæiske lande til bedre at forhindre lignende terrorangreb i fremtiden.

Mette Frederiksen forklarede efterfølgende, at ministrene gerne vil stramme indsatsen mod terror.

»Vi har behov for at vide, hvem det er der rejser med fly imellem de europæiske og vestlige lande, og så er det også nødvendigt med en mere intelligent kontrol ved vores grænseovergange. Det handler om at bekæmpe terrorismen, når den flytter sig, det handler om at finde nye redskaber internt i landene, og så handler det om at bekæmpe den ideologi, som ligger bag terrorismen,« lød det fra Mette Frederiksen.

I løbet af de seneste tre år har et forslag fra Kommissionen om øget registrering af flypassagerer ligget helt stille på grund af modstand fra Europa-Parlamentets udvalg for borgerrettigheder.

Forslaget omhandler det såkaldte PNR-register (Passenger Name Record, red.) og går ud på, at alle personlige oplysninger om rejseforhold samles, registreres og analyseres, så mistænkelige rejsemønstre opdages.

Europa-Parlamentet blokerer indtil videre forslaget med henvisning til, at man ikke bør registrere personfølsomme oplysninger på det store flertal af rejsende, som har fredelige intentioner.

Mette Frederiksen lagde ikke skjul på, at EUs justitsministre gerne så forslaget gennemført.

»Vi er meget enige om, at det er helt nødvendigt, at vi finder et kompromis med Europa-Parlamentet. Jeg har meget stor respekt for alle dem, som vægter den personlige frihed og retssikkerheden. Det gør jeg også som landets justitsminister, men jeg vil også understege, at de kræfter, vi er oppe mod, er så stærke, at vi bliver nødt til nøgternt og realistisk at overveje, om der er behov for nye redskaber,« forklarede Mette Frederiksen.

Et andet problem for Danmark i forhold til nye antiterror-redskaber, der forventes at komme på bordet i den kommende tid, er retsforbeholdet.

Forbeholdet betyder, at Danmark helt eller delvist er sat på sidelinjen i forhold til nye tiltag på området.

Regeringen har sat et arbejde i gang med henblik på at erstatte retsforbeholdet med en tilvalgsordning, som i sidste ende skal godkendes ved en folkeafstemning efter valget.

Mette Frederiksen benyttede lejligheden til endnu en gang at understrege, hvor vigtigt det er for regeringen, at Danmark melder sig mere fuldtonet ind i det retslige samarbejde.

»Jeg ser gerne, at Danmark er fuldt og helt med i bekæmpelsen af den internationale kriminalitet, fordi terror har mange ansigter. Noget handler om det konkrete, som vi desværre har set i Frankrig den forgangene uge. Men terrorister har også brug for våben og penge, og derfor har det forbindelse til andre former for grænseoverskridende kriminalitet,« sagde hun.