Mette Frederiksen med stor nytårsnyhed: Alle kommuner skal sættes fri fra statens regler og bureaukrati

Statsministeren åbner i sin nytårstale for udenlandsk arbejdskraft og for vidtgående tiltag for at fjerne unødig bureaukrati i det offentlige med blandt andet en helt ny ældrelov.

Statsminister Mette Frederiksen (S) åbner nu for, at flere udlændinge kan arbejde i Danmark for at hjælpe virksomhederne med mangel på arbejdskraft. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Mette Frederiksen (S) gør nu klar til en opsigtsvækkende forandring af styringen af den nære velfærd i kommunerne.

I sin nytårstale lægger statsministeren op til, at samtlige kommuner sættes fri af næsten alle statslige regler og reguleringer, så de fremover selv kan bestemme, hvordan de vil indrette folkeskoler, daginstitutioner og ældreplejen.

Forslaget kommer i forlængelse af en forsøgsordning med syv kommuner, som fra starten af 2021 var undtaget fra de normale regler om for eksempel dokumentation fra staten, efter Mette Frederiksen annoncerede forslaget ved Folketingets åbning i oktober 2020.

Mette Frederiksen kalder tiltaget – der skal have flertal i Folketinget – et »vidtgående« forsøg på at løse problemerne med et stigende bureaukrati i det offentlige, der har været problematiseret af seks statsministre, siden Poul Schlüter som den første fremførte synspunktet.

»Problemerne er kun blevet større siden. Derfor har vi givet syv kommuner mulighed for at blive fri af næsten alle statslige regler på en række velfærdsområder. I det nye år vil vi tilbyde alle landets kommuner det samme. Så I lokalt kan skabe lige den folkeskole. Den ældrepleje. Den børnehave, som I ønsker,« siger hun i sin nytårstale:

»Det er mit håb, at de nyvalgte borgmestre og byråd vil tage udfordringen op. Og at Folketingets partier vil være med.«

Mette Frederiksen peger helt konkret på, »at vi afskaffer den omfangsrige regulering og lovgivning på ældreområdet og starter helt forfra«.

»En ny, kort og præcis ældrelov. Med klare værdier. Værdighed. Valgfrihed. Selvbestemmelse. Og få dokumentationskrav.«

Tidligere forsøg med kommuner fri for statslige krav har været en succes, hvor kommunerne er lykkedes med at fjerne regler og nedbryde vante arbejdsgange.

Det viste en evaluering af tidligere forsøg, som VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd fremlagde i januar sidste år.

»Resultaterne er overordnet gode. De nye og mere enkle arbejdsgange er navnlig kommet vores socialt udsatte borgere til gode. Borgere, der har kæmpet med firkantede regler i jobcenteret, i kontanthjælpssystemet og i børnesager, har fået en nemmere hverdag,« skrev Ulf Hjelmar, projektchef i VIVE, i en kronik i Berlingske.

Og nu udbredes tiltaget altså til alle landets 98 kommuner, hvis et flertal i Folketinget vil være med.

Åbner for udenlandsk arbejdskraft

Et andet markant punkt i årets første politiske tale er, at Mette Frederiksen nu åbner for at tilføre mere udenlandsk arbejdskraft.

Igennem måneder har erhvervslivet råbt om akut mangel på arbejdskraft, og de tiltag, regeringen hidtil er kommet med, har ikke slukket efterspørgslen.

»I debatten om regeringens reformudspil har erhvervslivet ønsket, at det skal være lettere at få arbejdskraft udefra. Det er vi villige til at diskutere,« lød det fra statsministeren:

»Vi besluttede for mange år siden, at vi ikke skal have fri indvandring til Danmark. Den beslutning ønsker vi at holde fast i. Derfor skal vi kun hente arbejdskraft ind, som der er mangel på. Det skal være for en afgrænset periode,« var det mest konkrete, statsministeren blev.

I forlængelse af den åbning slog Mette Frederiksen endnu et slag for regeringens 37-timers arbejdspligt for nytilkomne og andre borgere med et integrationsbehov.

Især rettede hun – som tidligere – fokus mod langtidsledige kvinder med ikkevestlig baggrund. De skal hurtigt ind og lave nyttearbejde på plejehjem, hvor der mangler hænder, hvis det står til statsministeren. Og de, der ikke med det samme kan varetage et almindeligt arbejde, skal begynde i det små, sagde Mette Frederiksen.

»Så kan man nogle andre ting. Smøre madder. Vaske tøj. Gøre ekstra rent.«

Klimaet fyldte mere end coronaen i talen

Mens coronasmitten – måske noget overraskende – fyldte ganske lidt i talen, brugte Mette Frederiksen en stor del på at tale om klimakrisen. At Danmark er grønt foregangsland. At 2021 bød på »afgørende skridt på vejen mod en grøn fremtid«. Og så kom hun med et løfte:

»Jeg kan love jer én ting. Det politiske flertal, der lige nu er i Danmark. Vi svigter ikke. Vi gør det, der skal til. Det er vores løfte. Det er mit løfte.«

Om regeringen er på vej til at indfri det løfte afhænger nok af øjnene, der ser. I hvert fald har regeringen gennem hele året været kritiseret af sit parlamentariske grundlag for at nøle i klimapolitikken.

Men nu slår Mette Frederiksen fast, at der kommer »en ny og ambitiøs afgift på CO2«.

»Den skal sikre, at de virksomheder, der belaster klimaet, selv betaler for deres udledning.«

»<blockquote class="twitter-tweet" data-partner="tweetdeck"><p lang="da" dir="ltr">Mette F er i mine øjne den bedste nytårs-taler siden Schlüter. Nærværende, empatisk og troværdig. Indholdsmæssigt var den også fin. Men jeg manglede en håndtering af energipriserne. <a href="https://twitter.com/hashtag/dkpol?src=hash&amp;ref_src=twsrc%5Etfw">#dkpol</a> <a href="https://t.co/9MDtVAfiEG">pic.twitter.com/9MDtVAfiEG</a></p>&mdash; Jens Rohde (@rohde_jens) <a href="https://twitter.com/rohde_jens/status/1477332109698158601?ref_src=twsrc%5Etfw">January 1, 2022</a></blockquote> <script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script> «


Desuden har regeringen nu et mål om, at danskerne senest i 2025 skal kunne »flyve grønt« på en indenrigsrute.

»Og senest i 2030 skal vi kunne flyve helt grønt, når vi flyver indenrigs i Danmark.«

Hvad det konkret indebærer at »flyve grønt« fremgik ikke af statsministerens tale.

Enhedslisten: Fine grønne intentioner, men for lidt konkret handling

Hos regeringens støtteparti kvitterer Enhedslistens politiske ordfører, Mai Villadsen, for, at Mette Frederiksen stempler ind i klimakampen i sin nytårstale, men savner ny konkret grøn politik fra regeringen.

»Det er godt at se, at Mette Frederiksen, signalerer, at der i 2022 virkelig vil blive stemplet ind i klimakampen. Det har vi presset regeringen på længe, for de har haft lidt svært ved at komme ordentligt ud af starthullerne. Men jeg savner konkrete politikforslag i talen, og at regeringen kommer med et reelt ambitiøst udspil for CO2-afgift samt en flyafgift. Ikke bare flotte ord,« skriver hun i en pressemeddelelse.

Her udtrykker hun samtidig glæde over, at regeringen vil tage livtag med bureaukrati i det offentlige, men er skuffet over, at navnlig bekæmpelsen af børnefattigdom ikke fyldte i talen.

I sin tale sagde Mette Frederiksen også, at regeringen vil fremlægge et udspil til en reform af sundhedsvæsenet, når coronasmitten er under større kontrol.

Men det er ikke godt nok, lyder det fra Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen.

»Det er i den grad tid til en sundhedsreform nu. Det handler ikke kun om corona, det handler om mange ting. Den del savner jeg virkelig,« siger han til TV 2:

»Der er mange patienter, der oplever at vente på ting, de ikke skal vente på, og der er personale, der har forbandet travlt.«

Han er enig i de udfordringer, statsministeren nævner på ældre- og klimaområdet og med hensyn til manglen på arbejdskraft.

»Det er et kæmpe problem, men jeg mangler løsninger,« siger han.

Den radikale leder, Sofie Carsten Nielsen, siger, at det er svært ikke at være begejstret for en tale, der med fokus på klimaafgift og udenlandsk arbejdskraft rammer en række radikale mærkesager.

»Men det hele handler om at få det gjort og sat i gang,« siger hun til TV 2.

Både Dansk Industri og Dansk Erhverv udtaler tilfredshed med statsministerens åbning for udenlandsk arbejdskraft og fokus på grønne løsninger.

»Det er ingen hemmelighed, at vi igennem det meste af 2021 har været meget utålmodige efter at se håndfaste politiske løsninger på den massive samfundsudfordring, som mangel på arbejdskraft udgør i hele landet på tværs af brancher. Vi venter som bekendt stadig på den politiske handling, så det er særdeles lovende for reformforhandlingerne, at regeringen har lyttet til erhvervslivet og nu ændrer kurs omkring international arbejdskraft,« siger Dansk Industris administrerende direktør, Lars Sandahl Sørensen, i en pressemeddelelse.