Mette Frederiksen i sin sejrstale: »Vi går efter at danne en ren socialdemokratisk regering«

Mette Frederiksen takkede alle de danskere, der er vendt tilbage til Socialdemokratiet ved dette Folketingsvalg. Hun lovede dem samtidig at fortsætte den førte udlændingepolitik. Ønsket er en ren socialdemokratisk regering.

Mette Frederiksen holder tale, efter alle stemmer er talt op. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen

»Kære danskere. Langt om længe blev det jeres tur. I har stemt. I har bestemt. Og I har sammensat et nyt Folketing. Og I har valgt, at Danmark skal have et nyt flertal, at Danmark skal have en ny retning. Og I har valgt, Danmark skal have en ny regering.«.

Sådan indledte Mette Frederiksen (S), da hun for kort tid siden holdt sin sejrstale i Fællessalen på Christiansborg.

For det står nu klart, at rød blok har vundet valget, og at Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen skal forsøge at danne regering under sin ledelse - og hun vil i første omgang forsøge at gøre det udelukkende med socialdemokratiske ministre:

»Alle vil selvfølgelig gerne have indflydelse, og der er ikke ét parti, vi kan det hele med. Men der er mange partier, vi kan meget med. Derfor går vi efter at danne en ren socialdemokratisk regering«, sagde hun til stor jubel.

100 procent af stemmerne er nu talt op. Socialdemokratiet får 25,9 procent af stemmerne. Det er en minimal tilbagegang i forhold til folketingsvalget i 2015, hvor partiet fik 26,3 procent af stemmerne.

Mette Frederiksen, partiformand Socialdemokratiet

»I har været væk fra os. Nu er I kommet tilbage. Tak for det«


Socialdemokratiet ser dermed ud til at få 48 mandater i Folketinget. Tilsammen tegner Socialdemokratiet, Radikale Venstre, Enhedslisten og SF sig for 91 mandater - og har dermed flertal i forhold til Lars Løkke Rasmussens alliance, der tegner sig for 75 mandater. Det viser DRs tal.

Vil videreføre udlændingepolitikken

Mette Frederiksen talte om velfærd, klima, pensionsalder og udlændingepolitik. Hun sagde, at Danmarks unge for første gang i historien har gjort valget til et klimavalg. Hun sagde, at Danmark efter i aften igen sætter velfærd først. Og så talte hun om rød bloks store knast - udlændingepolitikken:

»Danmark har sammensat et folketing, så der stadig er et stort flertal for den førte udlændingepolitik. Det skal selvfølgelig respekteres,« sagde hun.

Samtidig takkede Mette Frederiksen de vælgere, der ved dette valg har søgt tilbage til partiet, netop på grund af udlændingepolitikken:

»Jeg har ikke tal på, hvor mange gange i den her valgkamp, at en af jer danskere er kommet hen til mig, kigget mig i øjnene, måske holdt mig i hånden, og fortalt i dyb fortrolighed og med en tillid jeg er så ydmyg over for, at den her gang får Socialdemokratiet jeres stemme igen. I har været væk fra os. Nu er I kommet tilbage. Tak for det,« sagde Mette Frederiksen.

»Det er på grund af jer, der nu igen stemmer socialdemokratisk, at flertallet er skiftet, og det er derfor, vi har udsigt til en ny regering i Danmark.«

Nu er det tid til at samarbejde

I de kommende dage begynder regeringsforhandlingerne, og det bliver ikke en let opgave for Mette Frederiksen. Hun skal forene de røde partier, som især er uenige på udlændingepolitikken, og som i løbet af valgkampen er fremkommet med en række skrappe krav til en kommende statsminister. Også berørte Mette Frederiksen i sin tale:

»Valgkampen startede med ultimative krav, men nu er det tid til at finde løsninger.«

Samtidig har Lars Løkke Rasmussen bejlet til Mette Frederiksen. Han foreslår en regering over midten for at minimere indflydelsen fra yderpartierne. Det skal ske med ham selv i spidsen.

»Man kan ikke lede Danmark fra midten, hvis man binder sig til fløjene«, sagde Lars Løkke Rasmussen i sin tale, da han samtidig erkendte sit nederlag tidligere på aftenen.

Den håndsrækning lod Mette Frederiksen dog ikke til at tage imod. Hun understregede dog, at det er hendes ambition at samarbejde over midten i dansk politik.