Mette Frederiksen: Gaslækager er bevidste handlinger – ikke et uheld

Statsminister Mette Frederiksen oplyser, at gaslækager på Nord Stream 1 og 2 ifølge myndighederne er sket ved bevidste handlinger. Meget er endnu uvist, betoner hun.

Det er ifølge statsminister Mette Frederiksen myndighedernes »klare vurdering«, at de tre lækager på gasledningerne i Østersøen er sket ved bevidste handlinger. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De tre lækager på gasledningerne Nord Stream 1 og 2 er sket ved bevidste handlinger, og det kan udelukkes, at det er sket som uheld.

Det er myndighedernes »klare vurdering«, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag aften på et hasteindkaldt pressemøde om situationen ved gasledningerne i Østersøen.

Meget er dog endnu uvist, lød det videre fra Mette Frederiksen, der ved aftenens pressemøde foran Statsministeriet var flankeret af klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S), forsvarsminister Morten Bødskov (S) samt udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Det er således endnu uafklaret, hvem der kan stå bag lækagerne.

»Vi ser på det her med den største alvor. Situationen er så alvorlig, som den kan blive. Men jeg kommer ikke til at gå ind i gisninger omkring, hvem der står bag,« sagde statsministeren.

Mette Frederiksen betonede, at sprængningerne er sket i internationalt farvand, også selvom de er foregået i Danmarks og Sveriges økonomiske zone.

»Det er sket i internationalt farvand. Der er ikke tale om et angreb på Danmark,« sagde hun.

Forsvarsminister Morten Bødskov oplyste, at de danske efterretningstjenester ikke på forhånd havde modtaget varslinger om mulige lækager.

Udenrigsminister Jeppe Kofod fortalte, at man endnu ikke har været i direkte kontakt med Rusland om lækagerne.

FE: Ikke øget militær trussel

Ifølge Dan Jørgensen må lækagerne være sket ved sprængning og altså ikke ved et uheld eller gennem et geologisk fænomen.

»Der er tale om så store huller, at det ikke kunne være sket ved et uheld,« sagde han.

Rørene ligger på mellem 70 og 90 meters dybde, de er 12 centimeter tykke og består af stål og beton.

Dan Jørgensen henviste videre til, at seismologiske undersøgelser har vist, at der mandag er sket rystelser i Østersøen omkring lækagerne.

»Typer af rystelser som man ikke ser ved jordskælv, men som man ser ved eksplosioner.«

Allerede tirsdag eftermiddag modtog Folketingets partiledere en fortrolig orientering om, at der muligvis kan ligge en forsætlig handling bag gaslækagerne i Østersøen.

Begge gasledninger, Nord Stream 1 og Nord Stream 2, løber fra Rusland til Tyskland. Alle tre læk er sket i havet ud for Bornholm i dét, der altså er beskrevet som internationalt farvand men i Danmarks eksklusive økonomiske zone.

Som følge af lækagerne har Energistyrelsen hævet beredskabsniveauet for el- og gassektoren i Danmark til det næsthøjeste niveau.

Desuden har Forsvaret blandt andet sendt fregatten Absalon og et havmiljøskib til området.

Det er Forsvarets Efterretningstjenestes vurdering, at der ikke er tale om en øget militær trussel mod Danmark efter lækagerne på Nord Stream-gasledningerne, oplyste Morten Bødskov.