Mette Frederiksen: EU har svigtet

S-formand Mette Frederiksen siger, at EU er i en så dyb »legitimitetskrise«, at unionen må genvinde folkets tillid ved kun at fokusere på tre områder. DF-formand Kristian Thulesen Dahl mener, at der bare er tale om at reparere på EU.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

I stedet for at integrere mere og mere skal EU fremover koncentrere sig om europæernes virkelige problemer og bruge al sin energi på kun tre områder – at sikre Europas ydre grænser, sikre lønmodtageres rettigheder og sikre sig mod placering af penge i skattely.

Sådan lyder den socialdemokratiske leder Mette Frederiksens opskrift på, hvordan EU kommer ud af, hvad hun betegner som en dyb »legitimitetskrise«.

»EU har svigtet, og det kom til udtryk ved EU-folkeafstemningen i Danmark i december og den senere EU-folkeafstemning i Holland, hvor folk i begge tilfælde stemte om noget andet, end det de blev spurgt om. Det samme kan ske ved den forestående folkeafstemning i Storbritannien, der kan føre til, at briterne forlader EU,« siger S-formanden.

Hun mener, at EU bruger al for megen energi på mange områder i stedet for at koncentrere sig om at finde konkrete løsninger på det væsentligste.

»Det reagerer befolkningerne imod. Men her er der altså tre områder, hvor jeg er overbevist om, europæerne savner svar og handling,« siger Mette Frederiksen og understreger, at det er den eneste måde at genvinde befolkningernes opbakning til det europæiske samarbejde.

S-lederen fastslår også, at hun »ingen planer« har om nye folkeafstemninger for at fjerne Danmarks EU-forbehold, og at danskernes to tidligere afvisninger – ved folkeafstemningen om retsforbeholdene i 2015 og ved folkeafstemningen om euroen i 2000 – »ligger til grund«. Dog vil hun ikke kategorisk afvise en folkeafstemning om det fælleseuropæiske politisamarbejde, Europol.

»Vi har en specifik udfordring omkring Europol,« siger hun. »Hvis det ender med, at vi ikke kan få en parallelaftale om Europol, så udestår der en diskussion om, hvad vi så gør. Her vil jeg ikke lægge mig fast på noget. Jeg er stadig tilhænger af, at Danmark er med i Europol.«

DF-formand skeptisk over for udmelding

Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, rubricerer Mette Frederiksens skærpede EU-kurs som værende »blot reparationsarbejde af EU«.

»Jeg glæder mig da bestemt over, hvis Mette Frederiksen anlægger en mere sund kritisk EU-linje end sin forgænger, Helle Thorning-Schmidt, der talte om, at hun var »European by heart« og arbejdede på at komme så tæt på kernen af EU som muligt,« siger Kristian Thulesen Dahl.

»Omvendt indikerer det, som Mette Frederiksen siger, at EU stadig skal være omdrejningspunktet, når hun vil have EU til at tage affære på de tre områder. Jeg håber, at S en dag vil erkende, at det er nationalstaterne, der løser problemerne – ikke EU. Som med flygtningekrisen hvor det er nationalstaterne, der har taget affære og ikke EU.«

Venstres udenrigsminister, Kristian Jensen, har tidligere i et interview med Berlingske ligeledes slået til lyd for, at EU er blevet for »vildtvoksende«. Han vil lade EU arbejde med de grænseoverskridende problemer og selv arbejde målrettet på at trække mere magt hjem til Danmark for »at få mindre indblanding i landenes sociale systemer og mindre indblanding i landenes kulturelle forhold og mere respekt for, at landene selv kan vælge deres vej«.