Mette Frederiksen erkender dobbeltfejl

Justitsministeriet har over to omgange måtte ændre en omstridt pressemeddelelse, der argumenterer for omfanget af regeringens bebudede stramninger på asylområdet. En dobbeltfejl, lyder konklusionen fra justitsminister Mette Frederiksen, der fralægger sig ansvaret.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er kun en ud af tre af de syriske flygtninge, som bliver ramt af de stramninger på familiesammenføring, som regeringen har lagt op til.

Tidligere har budskabet fra regeringen dog været, at det var »størstedelen« af de syriske flygtninge, der ville blive ramt. En konklusion, som justitsminister Mette Frederiksen måtte erkende var forhastet, efter Politiken kunne afsløre, at det i 2013 var 335 af de i alt 1.382 syriske flygtninge, som ikke var individuelt forfulgt, og dermed blev ramt af stramningerne.

Det fik i går Justitsministeriet til at rette i en omstridt pressemeddelelse fra tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S). Rettelsen betød, at det ikke længere var »størstedelen«, men blot »en væsentlig del« af de syriske flygtninge, som i fremtiden ville blive ramt af stramningerne.

Samtidig understregede justitsminister Mette Frederiksen, at hun var tilfreds med, at pressemeddelelsen var blevet ændret, »da den i sin oprindelige udgave kunne give et forkert indtryk af den nuværende sammensætning af asylansøgere fra konflikten i Syrien,« som hun skrev i en mail til Politiken.

Desto mere forvirring giver det, når Justitsministeriet her til formiddag retter tidligere justitsminister Karen Hækkerups citat tilbage til den oprindelige ordlyd, hvor man holder fast i, at »størstedelen« rammes af stramningerne.

Zig-zag kurs, lyder kritikken fra Venstre, der har krævet en redegørelse af forløbet.

Over for Politiko.dk forsvarer justitsminister Mette Frederiksen situationen med, at hun slet ikke var bekendt med, at Justitsministeriet ændrede i den tidligere ministers citat. Det skulle de ikke have gjort - og dermed er der opstået en dobbeltfejl.

»Det, jeg er tilfreds med, er, at der er korrigeret sådan, at de rigtige tal og proportionerne mellem, hvilke flygtninge der forventes omfattet af konventionen, og hvilke flygtninge, der er underlagt andre omstændigheder, at det er blevet rettet,« siger hun og tilføjer:

»Jeg kan forstå, at man samtidig har ændret i Hækkerups citat. Det er ændret tilbage, og det er godt, fordi man ændrer ikke i andre ministres citater,« siger hun.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afviser at uddybe situationen. På spørgsmålet om, hvad statsministerens holdning er til, at Justitsministeriet retter ordlyden og konklusionerne i regeringens asylpolitik, svarer hun:

»Jeg har bestemt en holdning, men den har justitsminiseren givet udtryk for,« siger Helle Thorning-Schmidt og supplerer:

»Det kan ikke diskuteres, at der er tale om en stramning.«