Mette Frederiksen er tilbage på arbejde og kommenterer med det samme to af tidens vigtigste spørgsmål

Statsminister Mette Frederiksen (S) har med et Instagramopslag meddelt, at hun nu er tilbage på arbejde og klar til endnu en politisk sæson. Hun kommer ind på flere ting, som hun mener har præget mediebilledet i løbet af den danske sommer. Og så sender hun også sender en stikpille til en række af Folketingets partier.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er tilbage på arbejde, meddeler hun fra Marienborg, og hun har et par ting, hun gerne vil sige. Det gør hun via det sociale medie Instagram. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mette Frederiksen (S) er tilbage på arbejde.

Det meddeler hun i et opslag på det sociale medie Instagram, hvor hun også kommer ind på et par ting, der ligger hende på sinde,

Udover at nævne en række af sommerens danske sportspræstationer, berører hun i opslaget to varme politiske emner. Økonomien og manglen på arbejdskraft samt sygeplejerskekonflikten, der nu har kørt i mere end seks uger.

»Det går godt i Danmark. Økonomien buldrer derudaf, og en af de største udfordringer er nu, at flere virksomheder mangler arbejdskraft. Samtidig er der stadig danskere, der går ledige, og nogle har endda været på kontanthjælp i mange, mange år. Den udfordring skal vi have løst,« skriver Mette Frederiksen.

Stikpille til partierne

Og selvom faggruppen ikke nævnes med navn, er det tydeligt, at statsministeren kommer med en stikpille til de mange partier, der har sagt dette og hint om at gribe ind i sygeplejerskernes konflikt:

»Der er stadig en konflikt i gang på dele af det offentlige arbejdsmarked. Det er en lovlig konflikt, som regeringen selvfølgelig ikke udtaler sig om. Den danske arbejdsmarkedsmodel er noget meget særligt. Det vil være godt, hvis vi politikere husker at respektere den,« skriver hun.

Regeringen har da også været bomstille hen over sommeren, mens en række partier har kaldt på politisk handling af den ene eller anden slags.

Grete Christensen, formand for Dansk Sygeplejeråd (DSR), har længe sagt, at det er Folketingets politikere, der sidder med nøglen til at løse konflikten:

»Vi bliver ved med at lægge et større og større pres på arbejdsgiverne og politikerne, for de er nødt til at komme på banen, hvis vi skal have løst den her konflikt. Det vil kræve nogle håndgribelige løfter over for sygeplejerskerne om at rette op på mange års lønefterslæb,« har hun sagt.

Enhedslisten, SF, DF og Radikale Venstre er alle tilhængere af, at der på sigt skal komme et politisk tiltag, der gør noget ved ligelønsspørgsmålet i den offentlige sektor.

Imens har Konservative og Nye Borgerlige afvist at man bør blande sig. I blå blok skiller Liberale Alliance sig ud som det eneste parti, der vil have regeringen til at gribe ind hurtigst muligt og gøre det seneste mæglingsforslag til lov.

Hvis og hvornår regeringen vælger at gribe ind er ikke til at sige. Men politisk kommentator og tidligere konservativ politiker Hans Engell har spået, at regeringen formentlig engang i august vil ophøje det seneste forlig til lov, hvor man ikke vil punge ud med mere i løn til sygeplejerskerne, men i stedet sælge det som et sundhedspolitisk indgreb.