Mette Frederiksen er klar til at forbyde burka

Det tyder på, at der kan findes flertal for et forbud, der rammer kvinder med burka og niqab i Danmark.

Mette Frederiksen (S) taler under Folketingets åbningsdebat i folketingssalen på Christiansborg, torsdag den 5. oktober 2017. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Burka og niqab er ikke den største og ikke den vigtigste udfordring, men den er stor.

Derfor er Socialdemokratiet klar til at forbyde burkaen. Hidtil har partiet ellers ventet på, at regeringen ville gå ud med en samlet udmelding.

»Vi er fra Socialdemokratiets side klar til at forbyde burkaen, hvis det er det, der skal til, for at vi sikrer et Danmark, hvor der ikke er burka.«

»Det er ikke så svært at stemme for et forbud, det svære er at finde en måde at gøre det på, som ikke bare bliver et symbolslag i luften,« siger Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Venstre ventes at gøre sin holdning endeligt op fredag.

Ifølge flere medier tyder det på, at Venstres gruppeledelse vil støtte maskeringsforbuddet.

Emnet er højt på pressens dagsorden, fordi Venstres medlemmer er uenige, og fordi det er fundamental værdipolitik for det liberale parti.

De Konservative er for, mens Liberal Alliance er imod et maskeringsforbud, som Dansk Folkeparti har fremsat i Folketinget.

Debatten er kommet på dagsordenen på ny, da Dansk Folkeparti har fremsat et beslutningsforslag onsdag, der skal ramme kvinder, der går med burka eller niqab.

Det kaldes populært et burkaforbud.

En rapport fra 2009 anslår, at der er mellem 100 og 200 kvinder i Danmark, der bærer niqab eller den heldækkende klædedragt burka, hvor der er et net for øjnene.

Da vurderingen er, at man ikke kan forbyde specifikke beklædningsgenstande, foreslår Dansk Folkeparti et maskeringsforbud.

/ritzau/