Mette Frederiksen efter Brexit: »Vi er ikke noget uden hinanden«

S-formand Mette Frederiksen kalder Brexit et "sørgeligt resultat" og vil ikke have en dansk folkeafstemning, men hun anerkender, at EU skal reformeres ovenpå det britiske resultat.

Mette Frederiksen, formand for Socialdemokraterne på talerstolen da Dansk Energi holder topmøde torsdag d. 9 juni 2016 i København. (Foto: Martin Sylvest/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der bliver ingen afstemning om dansk EU-medlemsskab ovenpå Brexit. Ikke hvis det står til formand for Socialdemokraterne, Mette Frederiksen.

Det var S-formandens klare budskab fredag formiddag, efter briterne stemte »leave« og farvel til EU i torsdagens folkeafstemning. 51,9 procent af briterne stemte for at forlade EU, og i Danmark er der ærgerlige miner hos det største oppositionsparti over det britiske nej til EU.

Mette Frederiksen mener, at afstemningsresultatet giver stof til eftertanke, og man skal i fællesskab i EU finde frem til, hvilke kerneområder unionen skal beskæftige sig med fremadrettet.

»Der er nogle stærke bevægelser i gang. Der er mange europæere, der vender EU ryggen, og det bliver vi nødt til at tage alvorligt,« siger Mette Frederiksen.

S-lederen mener, at EU skal reformeres og primært fokusere på tre områder - at sikre Europas ydre grænser, sikre lønmodtageres rettigheder og sikre sig mod placering af penge i skattely.

Hun tror, at man skal genoprette tilliden til EU gennem den politik, man gennemfører i EU og i medlemslandene. En politik der altså godt kunne ligne nogle af de mærkesager, som Socialdemokraterne allerede har på nationalt plan.

»Jeg håber, det bliver et wake-up call, som man burde have set før i Bruxelles, og som landene tilsammen ikke har evnet at se. Det er mit håb,« siger Mette Frederiksen og fortsætter:

»Vi bliver nødt til at holde fast i drømmen om, at Europa skal være intakt, fordi vi skal arbejde sammen, og vi er ikke noget uden hinanden, men vi bliver nødt til have et europæisk politisk samarbejde, der genetablerer legitimiteten hos vores befolkninger og som samtidig bruger energien på at løse de reelle problemer, europæerne står overfor.«

Mette Frederiksen vil ikke anbefale en folkeafstemning, selvom hun over flere omgange understregede, at regeringerne i Europa skal lytte til befolkningerne.

»Man kommer ikke til at høre mig anbefale, at Danmark skal træde ud af EU, for vi kan ikke noget uden de andre,« siger S-formanden,

Kun Enhedslisten går ind for en folkeafstemning magen til briternes. Dansk Folkeparti vil lade danskerne stemme om retningen på EU, når briterne har forhandlet sig frem til en model for landets fremtidige samarbejde med EU.