Mette Frederiksen blæser på røde krav: Vil føre udlændingepolitik med borgerlige partier

Udlændingepolitik skal fastlægges hen over den politiske midte, fastslår S-formand Mette Frederiksen på Socialdemokraternes kongres i Aalborg.

Socialdemokraterne indledte fredag eftermiddag partiets tre dage lange kongres i Aalborg Kongres- og Kulturcenter. Fra talerstolen betonede Mette Frederiksen, at udlændingepolitik i hendes øjne skal føres hen over midten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mødet mellem dansk kultur og de mange udlændinge, som i disse år kommer til Danmark, giver voldsomme dilemmaer, som Socialdemokraterne bedst kan løse hen over den politiske midte. Uden om de røde partier, der ellers skal udgøre Socialdemokraternes parlamentariske grundlag, hvis magten skifter efter et valg.

I sin tale på partiets årlige kongres i Aalborg gør S-formand Mette Frederiksen det klart, at hun ikke har i sinde at droppe sit parløb med de borgerlige partier om en stram udlændingepolitik. Et parløb, som hendes støttepartier længe har kritiseret hende for.

Fra talerstolen flankeret af Socialdemokraternes røde faner betoner hun, at de integrationsproblemer, Danmark står med i dag, betyder, at der er en grænse for, hvor mange udlændinge vi kan tage imod.

»Betyder det, at Socialdemokratiet vil stramme bare for at stramme? Nej, det gør det ikke. Det betyder, at vi først som sidst vil værne om vores samfundsmodel og vores sammenhængskraft. Det kræver mange svære beslutninger. Og vanskelige dilemmaer. Den opgave løser vi. Det vil vi gøre i fremtiden,« siger Mette Frederiksen og fastslår:

»Udlændingepolitik skal funderes hen over den politiske midte. Og den skal have opbakning i befolkningen.«

Blæser på røde krav

Dermed lægger S-formanden markant afstand til sine støttepartier, de Radikale, Enhedslisten, Alternativet og SF, der alle står for en mærkbart lempeligere udlændingepolitik end Socialdemokraterne.

S har lagt stemmer til næsten samtlige af V-regeringens stramninger på udlændingeområdet sammen med blå blok, og det harcelerer de partier, der skal bringe Mette Frederiksen til magten, over.

Udlændingepolitikken er et særligt følsomt tema for Mette Frederiksen, hvilket – endnu en gang – blev understreget i dagene op til S-kongressen.

I torsdagens Berlingske krævede flere røde partiledere, at S skal føre en blødere udlændingepolitik, hvis Mette Frederiksen skal være statsminister efter det næste valg.

Fredag kunne DR så forklare, at Socialdemokraterne med Mette Frederiksen som formand faktisk har stemt for flere udlændingestramninger end Venstre. Nærmere bestemt har S lagt stemmer til 37 udlændingestramninger det seneste år, mens V kun har stemt for 36.

Forklaringen er, at Socialdemokraterne sammen med Dansk Folkeparti og uden om Venstre-regeringen har vedtaget forslag, der skærper reglerne for både udenlandsk arbejdskraft  og for personer på tålt ophold.

DFs integrationsordfører, Martin Henriksen, fortalte opstemt til DR, at »vi har jo i mange år haft en konkurrence her på Christiansborg, om hvem der kan stramme udlændingepolitikken mest«.

Samtidig tager stemmer fra S-baglandet i Jyllands-Posten fredag afstand til de udlændingestramninger, som folketingsgruppen støtter.

Én af dem er Thorkild Simonsen, som gennem mange år var borgmester i Aarhus, og som statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) i 90erne indkaldte som indenrigsminister for at stramme udlændingepolitikken. Simonsen kalder det nu »helt forfærdeligt«, at Socialdemokraterne bakker op om at sætte modtagelsen af kvoteflygtninge på pause.

Opgør med blokpolitikken

Fra talerstolen i Aalborg gør Mette Frederiksen det samtidig klart, at Socialdemokraterne ser et nødvendigt opgør med den fasttømrede blokpolitik, der manifesterede sig i 00erne.

For selvom hun takker de Radikale, SF, Alternativet og Enhedslisten for samarbejdet, fastslår hun:

»Socialdemokratiet har aldrig tilhørt en blok. Vi har aldrig været blokpolitikere. Danmark skal ikke styres af en rød blok. Danmark skal ikke styres af en blå blok. Vi skal gøre det, vi altid har gjort. Samarbejde.«

Besked til DF: »Jeg vælger at stole på jer nu«

Mette Frederiksen har i den seneste tid rakt hånden ud til Dansk Folkeparti, som hun ser »et spirende godt samarbejde« med, som hun for nylig forklarede til Politiken.

Og hun sender da også en hilsen til sin samarbejdspartner i sin tale:

»Vi er åbenlyst uenige om meget. Både indenrigs- og udenrigspolitisk. Alligevel er det lykkedes at skabe resultater sammen,« siger S-formanden, der konkret nævner dagpengeaftalen, omprioriteringsbidraget og Togfonden.

»Men det var jer, der gjorde Lars Løkke Rasmussen til statsminister, og I støtter ham fortsat. Det må I stå på mål for.«

Dansk Folkeparti er sammen med Liberal Alliance med til at gøre regeringens parlamentariske situation yderst vanskelig. Liberal Alliance har stillet et ultimativt krav om, at regeringens 2025-plan skal indeholde en lettelse af topskatten på fem procentpoint – Dansk Folkeparti har gjort det til et ultimativt krav, at LA ikke får dén indrømmelse.

En linje, som Socialdemokraterne bakker op om:

»Jeg vælger at stole på jer nu, når I siger, at I ikke lægger stemmer til at sænke topskatten,« siger Mette Frederiksen med direkte adresse til Dansk Folkeparti.

»Derfor tror jeg også på, at vi sammen kan indgå en 2025-aftale med regeringen. Hvor vi prioriterer penge til velfærd, vækst og opkvalificering. Hvor vi ikke sænker topskatten eller beder nedslidte danskere arbejde endnu længere.«