Mette Frederiksen betragter gaslækage med største alvor: Kan ikke udelukke sabotage

Statsministeren kalder det alvorligt og usædvanligt, at der er konstateret tre lækager på Nord Stream-gasledningerne ud for Bornholm hen over det seneste døgn.

»Det er usædvanligt, og jeg vil gerne sige, at vi fra regeringens og myndighedernes side tager det meget alvorligt,« lød det fra statsministeren på pressemødet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Mette Frederiksen (S) har netop afholdt et kort pressemøde om situationen med gaslæk på Nord Stream- gasledningerne.

»Det er usædvanligt, og jeg vil gerne sige, at vi fra regeringens og myndighedernes side tager det meget alvorligt,« lød det fra statsministeren.

Hun vil ikke afvise, at der kan være tale om sabotage.

»Vi kan i hvert fald ikke udelukke det. Det er for tidligt at konkludere endnu, men det er en ekstraordinær situation, og der er tale om tre læk, og derfor er det svært at forestille sig, at det skulle være tilfældigt,« sagde Mette Frederiksen.

Der er konstateret tre lækager på Nord Stream-gasledningen ud for Bornholm i løbet af det seneste døgn.

Mandag blev der konstateret en lækage på Nord Stream-2 forbindelsen, mens der tirsdag morgen er fundet to lækager på Nord Stream 1-forbindelsen. Begge gasledninger er derfor ude af drift, men lækagerne har ikke konsekvenserne for forsyningssikkerheden i Danmark.

Pressemødet blev afholdt fra Polen, hvor Mette Frederiksen deltager i åbningen af gasledningen Baltic Pipe, som forbinder det polske, danske og norske gassystem. I den forbindelse spurgte en af de tilstedeværende journalister statsministeren til sammenfaldet.

Vi står med åbningen af Baltic Pipe på samme dag, som der sker tre læk, er er grund til at tro, at der er en sammenhæng?

»Det er for tidligt at konkludere på endnu. Men selvfølgelig har vi alle tingene med i vores overvejelser. Det er rigtigt, at de tre læk sker, umiddelbart før vi åbner Baltic Pipe, som er en vigtig geopolitisk beslutning for hele Europa for vores forsyningssikkerhed og uafhængighed af russisk gas,« sagde Mette Frederiksen.