Mette Frederiksen: Asylcentre skal redegøre for chikane af kristne

Justitsminister Mette Frederiksen vil bede operatørerne af de danske asylcentre om en redegørelse for omfanget af hadforbrydelser mod kristne.

Læs mere
Fold sammen

Hvis man flygter til Danmark, fordi man bliver forfulgt i sit eget land, så skal man ikke også forfølges her. Sådan lød det fra justitsminister Mette Frederiksen på et samråd tirsdag.

Her skulle hun forholde sig til omfanget af problemet med chikane mod kristne i Danmark.

Ministeren slog fast, at den registrerede chikane ikke er stor. Seneste opgørelse fra 2012 viser kun fem tilfælde, men formentligt er der tale om store mørketal på området.

»Der er sikkert små episoder, man ikke anmelder, når nogen lige smider en kommentar her og der. Nogen tænker måske at det ikke er nok til at gå til politiet, men det kan stadig kan skabe utryghed,« sagde ministeren.

Hun opfordrer samtidig folk, der er udsat for religiøst betinget chikane, til at gå til politiet, selv om det måske kan virke grænseoverskridende. For det er afgørende, at politiet kan efterforske sagerne og bringe folk til ansvar, sagde hun.

Justitsministeren var kaldt i samråd af politikere fra Venstre og Dansk Folkeparti, der ønskede sig en større kortlægning af problemets omfang. Men så vidt vil ministeren dog ikke gå.

»Der er ikke behov for en stor kortlægning, men jeg vil bede Udlændingestyrelsen om at indskærpe over for de operatører (af asylcentrene, red.), der samarbejdes med, at der skal være et miljø på centrene, der er til at holde ud for alle, der bor der. Vi vil ikke have noget religiøst betinget chikane eller trusler eller hvad det måtte være nogen steder,« sagde Mette Frederiksen under samrådet.

Venstres Jakob Engel-Schmidt (V) er en af dem, der havde hevet ministeren i samråd. Og han glæder sig efterfølgende over, at Mette Frederiksen vil se nærmere på problemet.

»Der er en række enkeltstående tilfælde rundt omkring, hvor kristne asylansøgere bliver chikaneret. I Tyskland ved vi, at problemet er så stort, at man overvejer at opdele asylcentrene efter religion. Der håber jeg aldrig, at vi når til i Danmark,« siger han.

Og derfor er det vigtigt, at vores system kan håndtere situationerne i takt med den stigende tilstrømning af flygtninge til Danmark.

»Det må ikke være omkostningsfrit at flygte fra forfølgelse og så fortsætte forfølgelsen i Danmark. Derfor mener vi, at der skal være sanktioner mod dem, der gør det. Eksempelvis at man bliver forflyttet fra centeret eller måske økonomiske sanktioner. Så det håber vi også, at ministeren følger op på,« siger Jakob Engel-Schmidt.