Mette Frederiksen afviser at møde i samråd om politiske ansættelser: »Hun forsøger at flygte fra sit ansvar«

Oppositionen vil have statsminister Mette Frederiksen (S) i samråd for at forklare, hvordan det kan være, at så mange nyansatte centrale embedsmænd har bånd til regeringen. Men det kommer ikke til at ske, siger statsministeren, der henviser til ministerkollega.

»Spørgsmål om ansættelse i staten generelt og generelle personalemæssige spørgsmål hører under skatteministerens ressort.« Sådan lyder statsminister Mette Frederiksens begrundelse for, hvorfor hun ikke vil møde i samråd for at svare på, hvorfor syv af ni nyansatte presse- og kommunikationschefer i ministerierne har bånd til regeringen.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Statsminister Mette Frederiksen har ikke tænkt sig at møde op til det samråd, som de borgerlige partier torsdag indkaldte hende til.

I det ville de blå partier afkræve statsministeren en forklaring på, hvordan det kan gå til, at syv ud af ni nyansatte presse- og kommunikationschefer i landets ministerier har bånd til regeringen.

Oppositionen frygter nemlig, at Socialdemokratiet er ved at »politisere embedsværket« ved at besætte ledende poster med personer, der har »partibogen i orden«.

Men i et skriftligt svar til Folketinget afviser statsministeren at møde op.

I stedet henviser hun til skatteminister Morten Bødskov (S), da »spørgsmål om ansættelse i staten generelt og generelle personalemæssige spørgsmål hører under skatteministerens ressort«.

»Går i flyverskjul«

Men det undrer Venstres politiske ordfører Sophie Løhde sig meget over.

»Mette Frederiksen har ved flere lejligheder brystet sig af, at det er hende, der sidder for bordenden og træffer de afgørende beslutninger, og derfor er det også meget betænkeligt, at hun nu går i flyverskjul og ikke vil møde op til et indkaldt samråd,« siger Løhde, der mener, at Mette Frederiksen skylder at svare på en lang række spørgsmål.

»Det lugter langt væk af klassisk socialdemokratisk kammerateri, og det bliver hun nødt til at svare på.«

Hun henviser i stedet til skatteministeren, fordi personalemæssige forhold hører under hans ressort. Det er vel helt fair?

»Nej. Vi er ikke optaget af de konkrete personalemæssige spørgsmål og kontrakter og den slags, som er skatteministerens ansvar. Vi vil gerne høre til hendes ministres ageren i denne sag, og om de har blandet sig i ansættelserne af de pågældende personer, der har en forbindelse til Socialdemokratiet eller regeringen. Og det er derimod hendes ansvar,« siger Løhde, der vil rejse sagen i Folketingets Udvalg for Forretningsorden, når nu statsministeren »forsøger at flygte fra sit ansvar«.

Intet at komme efter

Sophie Løhde, alle ministerierne har gjort det klart, at der ikke er noget at komme efter, og at alle har overholdt de gældende procedurer i ansættelserne.

»Jamen ... Det, er jeg så ikke overbevist om, er sandt. For selvfølgelig har de pågældende ministre blandet sig i det her. Det er jo naivt at forestille sig andet.«

Mette Frederiksen deltog i september i et samråd, hvor hun redegjorde for, hvilken rolle stabschefen i Statsministeriet, Martin Rossen, havde. For noget usædvanligt har Rossen også fået sæde i to af regeringens centrale udvalg, men kan alligevel ikke kontrolleres af Folketinget gennem for eksempel samråd eller udvalgsspørgsmål, som er en hjørnesten i det danske folkestyre. Og det førte til ny kritik fra oppositionen. En kritik, som statsministeren imødegik ved at møde op til samrådet.

Lars Løkke Rasmussen afviste indtil flere gange at møde i samråd, da han var statsminister. Så hvordan kan du så pege fingre ad Mette Frederiksen, når din egen daværende formand gjorde det samme?

»Man skal ikke sammenligne sagerne på den måde, for man kan ikke forvente, at en statsminister møder op til hvad som helst. Mette Frederiksen er i sin gode ret til at udeblive. Men hun kan ikke bestemme, om Folketingets partier er tilfreds med hendes forklaring, og det må vi have en nærmere drøftelse af.«

Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen, afviser dog alle »konspirationsteorierne« fra oppositionen.

»Hvis Venstre vil have et samråd, så må de holde det med skatteministeren, der er den ansvarlige minister. Jeg forstår ikke rigtig, hvad der er at holde samråd om. For alle ministerier har afvist, at der har været politisk indblanding, og jeg så egentlig hellere, at Sophie Løhde og Venstre brugte mere tid på at tale om partiets egen politik i stedet for det her,« siger Jesper Petersen.

LÆS MERE