Mette Frederiksen: Aflys dine skattelettelser, Løkke

S-formand Mette Frederiksen gør klart, at det for hende er et »ulti­ma­­tivt« krav, at topskatten ikke sættes ned. V fastholder ambition om lavere skat.

»Når der kommer mange flere til Danmark, som skal have vores hjælp, så skal det finansieres. Regeringen har hidtil valgt at finansiere det med udviklingsbistanden, men det er jo en ressource, som løber ud,« siger S-formand Mette Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den socialdemokratiske formand, Mette Frederiksen, opfordrer nu regeringen til helt af skrotte planerne om skattelettelser – eller til som minimum at udskyde forårets skatteforhandlinger på ubestemt tid.

»Når man ser på, hvor vi står med dansk økonomi, så må man jo sige, at selv om vi er godt på vej ud af den økonomiske krise, så er der jo ikke nogen kæmpe opblomstring. Derfor er den enkle version, at der ikke er råd til de skattelettelser, man gerne vil give, og derfor er mit enkle budskab: Udskyd eller drop skattereformen helt,« siger hun.

Ifølge S-formanden »accelererer« flygtningesituationen behovet for en aflysning:

»Det er et etableret faktum, at når der kommer mange flere til Danmark, som skal have vores hjælp, så skal det finansieres. Regeringen har hidtil valgt at finansiere det med udviklingsbistanden, men det er jo en ressource, som løber ud, og derfor er råderummet til ideologisk begrundede skattelettelser bare ikke til stede, for det vil få konsekvenser for vores velfærdssamfund,« lyder det.

Forhandlingerne om en skattereform er udset til at blive et af årets mest centrale, politiske forløb. Regeringen lægger op til at sænke skatten i bunden af indkomstskalaen for at øge gevinsten ved at påtage sig et arbejde – et løfte, der stod helt centralt for Venstre i den valgkamp, der gjorde Lars Løkke Rasmussen til statsminister.

Samtidig stillede Liberal Alliance det i sommer som en betingelse, af regeringen indskrev i sit regeringsgrundlag, at den vil sænke topskatten. Ikke just Dansk Folkepartis kop te – og nu gør Mette Frederiksen det klart, at det for hende er et »ultimativt« krav, at topskatten ikke sættes ned, såfremt regeringen ignorerer hendes krav om at aflyse forhandlingerne

Kan du fuldstændig garantere, at du ikke vil være med i en skattereform, som sænker topskattesatsen?

»Ja.«

Det er helt ultimativt?

»Ja,« siger Mette Frederiksen.

Da du tiltrådte som formand, sagde du, at du var lige så erhvervsvenlig som de borgerlige. Burde du så ikke gå ind for lavere topskat?

»Det, vores virksomheder efterspørger, er jo meget mere end skattelettelser, eksempelvis at have adgang til en veluddannet arbejdsstyrke. Et af de store problemer, vi har allerede nu, og som vil tage til, er jo manglen på kvalificeret, faglært arbejdskraft.«

Mellem jul og nytår sagde DF-formand Kristian Thulesen Dahl, at timingen for skattelettelser var »rigtig, rigtig dårlig« i et interview med TV 2. Han ville dog ikke opfordre regeringen til at udskyde forhandlingerne.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Thulesen Dahl, som i dag mødes til debat med Mette Frederiksen og R-formand Morten Østergaard på det radikale nytårsstævne.

DFs skatteordfører, Dennis Flydtkjær, udtaler: »Der er jo ikke et kæmpe økonomisk råderum til skattelettelser. Derfor kan man udskyde eller acceptere, at det er en meget mindre reform, man laver, end man drømmer om fra Liberal Alliances og Det Konservative Folkepartis side. Så det bliver en meget lille skattereform, hvis der bliver en.«

Mette Frederiksen kalder det ultimativt, at topskatten ikke sænkes. Gælder det samme for DF?

»Vi er enige i, at man ikke skal sænke topskatten, og der er jo heller ikke nogen penge at lave topskattelettelser for. Så det giver meget sig selv. Men vi har et princip om, at vi aldrig stiller ultimative krav,« siger Flydtkjær.

LA-formand Anders Samuelsen fastholder behovet for topskattelettelser i foråret:

»Det er vigtigt for Danmark. Vi har aldrig klaret os ud af kriser uden at lave rettidige reformer. Vækst kommer ikke af sig selv, men af at skabe rammer for den. Det er det nødvendige at gøre,« siger han.

I regeringsgrundlaget står der, at regeringen vil indkalde til skatteforhandlinger i »foråret 2016«. I sin nytårstale brugte Lars Løkke en anden formulering – nemlig »senere i år«. Ikke noget tilfælde, for ifølge kilder i regeringstoppen overvejer man at skubbe skatteforhandlingerne til senere på året, hvis man vurderer, at det vil øge chancerne for at komme igennem med reformen. Der er dog endnu ikke truffet en beslutning.

Lars Løkke Rasmussen har ikke ønsket at udtale sig. Venstres fungerende politiske ordfører, Jacob Jensen, fastholder, at regeringen vil sænke skatten, så det »bedre kan betale sig at arbejde for dem, som står op hver morgen og bidrager til, at vi kan finansiere vores velfærdssamfund«. Jacob Jensen ser »ikke umiddelbart nogen grund til« at udskyde forhandlingerne:

»Jeg er helt med på, at økonomien er begrænset, men det understreger vel nærmest behovet for, at vi sikrer, at der på sigt er nogle større indtægter i fremtiden. Og det gør man ved at sænke skatten.«