Mette F.: Uddannelser skal ikke betale for politiet

Socialdemokraterne modsætter sig besparelser på ungdomsuddannelserne, som er adgangsbilletten til politiforliget. Alligevel bliver partiet ved forhandlingsbordet, fastslår Mette Frederiksen.

Foto: Niels Ahlmann Olesen

Hvis politiet skal styrkes, skal pengene findes gennem besparelser på ungdomsuddannelserne, fastslår regeringen.

Men det bliver ikke med Socialdemokraternes gode vilje, lyder det fra partiformand Mette Frederiksen (S) efter Folketingets spørgetime tirsdag.

»Vi er imod besparelserne på ungdomsuddannelserne, så klart kan jeg sige det. Det er en forkert vej at gå,« siger hun.

Men selv om Socialdemokraterne ikke vil betale regeringens adgangsbillet til politiforliget, bliver det store oppositionsparti ved forhandlingsbordet sammen med de Radikale og resten af blå blok.

»Selvfølgelig vil det være vigtigt for Socialdemokratiet at søge indflydelse på, hvordan det fremtidige politi skal se ud. Men vi er imod besparelserne på ungdomsuddannelserne. Dem må det blå flertal tage ansvaret for,« siger Mette Frederiksen og pointerer, at Socialdemokraterne tager den holdning »med ind til bordet«.

Dermed er det uklart, om Socialdemokraterne ender med at være med i en aftale om politiets økonomi for 2016-2019, for regeringen har gjort det meget klart, at aftalepartierne skal sluge uddannelsesbesparelserne.

Spørgsmål: Mette Frederiksen, skal vi forvente, at I vil gå så langt som at sige ja til besparelserne?

»Selvfølgelig vil vi gerne være med i politiforliget, og det bør være sådan, at når man laver en flerårsaftale omkring dansk politi, har den et bredt forankret politisk flertal bag sig - det er rigtig, rigtig vigtigt, ved jeg som tidligere justitsminister,« siger S-formanden og fastslår:

»Men det ændrer ikke på, at vi er imod besparelserne på ungdomsuddannelserne. Det har vi også meddelt regeringen.«

Regeringen lægger op til besparelser på 500 millioner kroner på ungdomsuddannelserne for at frigive penge til politiet. Den nye saftale ventes at lande inden længe.