Mette F. og Morten Ø. på tur for at gøre Frederiksberg rød

Efter at De Radikale har skiftet side på Frederiksberg, håber rød blok på at bryde 108 års konservativt styre.

Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen (S) hilser på Morten Østergaard (RV) i folketingssalen før Folketingets åbning, tirsdag den 3. oktober 2017. Folketingets åbning skal ifølge Grundloven finde sted første tirsdag i oktober. Åbningen markerer samtidig begyndelsen på et nyt folketingsår. Inden Folketinget åbner er der gudstjeneste i Christiansborg Slotskirke.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke første gang, der spekuleres i, om De Konservative skal væltes af pinden i højborgen Frederiksberg Kommune.

Men kommunalvalget 21. november er første gang, der er en reel mulighed for rødt flertal, lyder analysen fra Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

Sammen med De Radikales politiske leder, Morten Østergaard, er hun tirsdag til vælgermøde i den københavnske enklave-kommune og stiller op til lokalpressens fællesfoto og selfier med de to spidskandidater.

»Jeg tror, at i år er første gang, vi har en reel mulighed for det. Men det er selvfølgelig op til Frederiksbergs borgere at afgøre det,« siger S-formanden.

En afgørende forskel er, at De Radikale i august efter 24 års samarbejde trak støtten til De Konservative. De Radikale har ellers mere end én gang været tungen på vægtskålen og sikret en K-borgmester.

Adspurgt hvad borgmester Jørgen Glenthøj (K) har gjort galt, siden det gamle parti ikke fortjener støtten længere, pointerer Morten Østergaard, at det er en lokal beslutning.

»Men måske er det heller ikke sundt, at det samme parti sidder på magten i en kommune i 108 år. Det bliver nemt lidt indspist. Derfor håber jeg, at man kan finde et nyt bredt samarbejde, hvor ingen er ude men alle er med,« siger han.

De Konservative sidder med Venstre, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Radikale på 16 af kommunalbestyrelsens 25 pladser. Det ene radikale mandat rokker derfor ikke ved det borgerlige flertal.

Men de røde partier hæfter sig ved, at Frederiksberg-borgerne ved folketingsvalget i 2015 stemte rødt.

»Når de nu skal til kommunalvalg, er det de samme partier med de samme værdier. Derfor burde vi synes vi få lige så mange stemmer til kommunalvalget, som vi gjorde til Folketinget«, siger Østergaard.

Hvad er det så, der vil ændre sig, hvis Frederiksberg bliver rød? Større fokus på grøn omstilling og uddannelse, siger Østergaard. En mere social kommune med boliger, der er til at betale, siger Frederiksen.

Men de to partiledere har også et fælles udspil i dagens anledning.

»Der kører nogle gamle busser rundt, der både larmer og forurener, og dem vil vi skifte ud med elbusser. En større og hurtigere udskiftning«, siger S-formanden.

En ting, de to partiledere ikke har ens svar på, er spørgsmålet om, hvem der skal være blokkens borgmester.

Frederiksens svar falder prompte: Spidskandidat Michael Vindfeldt (S). Østergaard håber derimod på spidskandidat Lone Loklindt (R).

»Men det overlader jeg trygt til de forhandlinger, der skal være bagefter. Nu handler det i første omgang om at få brudt lidt op i de vante rammer, så man kan få et bredere samarbejde på tværs af de traditionelle politiske skel«, siger Østergaard.

Frederiksberg er med over 100.000 indbyggere landets syvende største kommune.