Mette F. i modangreb på Morten Østergaard: Ingen kan true sig til en ændret udlændingepolitik

Flertallet bag udlændingepolitikken vil være intakt efter et valg - måske endda styrket, siger S-formanden.

Mette Frederiksen (S) og Morten Østergaard (R) lytter her til studerende ved uddannelsespolitisk topmøde på Aalborghus Gymnasium, onsdag den 27. februar 2019. De Radikale vil blokere for en S-regering, hvis udlændingepolitikken bliver for stram. DF kræver, at Mette Frederiksen holder fast. (Arkivfoto) Henning Bagger/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

København. S-formand Mette Frederiksen er ikke villig til at give sig på udlændingepolitikken, selv om De Radikale ikke vil pege på hende som statsminister, medmindre hun sløjfer dele af det såkaldte paradigmeskift.

- Mit korte svar til De Radikale er, at det kommer ikke til at ske, siger Mette Frederiksen.

- Hvad er det egentlig, at Radikale Venstre med den her melding lægger op til? Er det et parlamentarisk kaos, eller skal vælgerne begynde at tage stilling til, om man ønsker en radikal støtte til Lars Løkke (V) som statsminister efter et valg, siger hun.

Paradigmeskiftet, som blev vedtaget af regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet i februar, skal ændre fokus fra integration af flygtninge til hjemsendelse.

Lederen af De Radikale, Morten Østergaard, har meldt klart ud i Berlingske, at han vil have Mette Frederiksen til skriftligt at forpligte sig til at øge integrationen af flygtninge.

Hvis ikke Mette Frederiksen går med på kravet, vil Morten Østergaard ikke alene undlade at støtte hende. Han vil simpelthen blokere for, at hun kan blive statsminister.

Men på trods af truslen afviser S-formanden altså at efterkomme De Radikales krav. Hun vil også efter et valg fokusere på brede aftaler på udlændingeområdet.

- I dag er der på Christiansborg en meget bred opbakning til udlændingepolitikken, så vi forhåbentligt en dag kan få integrationen til at fungere for alle dem, der kommer hertil, og det kommer et folketingsvalg ikke til at ændre på, siger hun.

- Det flertal der i dag står bag dansk udlændingepolitikken, det vil være intakt - og måske endda styrket efter næste valg - og det kan man selvfølgelig ikke true sig til at ændre.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tror ikke på, at Mette Frederiksen kan stå fast over for Morten Østergaard.

- Mette Frederiksen siger også selv, at hun er imod kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen. Der er også nogle punkter, hvor hun synes, at den politik, vi fører, er for stram, siger han til TV2 News.

Socialdemokratiet stemte samlet set for lovforslaget om regeringens paradigmeskift, selv om partiet er imod at nedsætte integrationsydelsen.

Dog vil Socialdemokratiet "nedsætte en ydelseskommission, som senest 12 måneder efter valget skal komme med et bud på, hvordan vi får skabt et bredt og stabilt flertal om ydelserne".

En sådan kommission bliver kun til noget, hvis Socialdemokratiet vinder næste valg.

/ritzau/