Mette F.: »Dovne Robert« repræsenterer ingen

Hvis der var for mange typer som Robert Nielsen, ville Danmark ikke have et velfærdssamfund, mener beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S).

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kontanthjælpsmodtageren Robert Nielsen har sat fut i den offentlige debat ved at sige ligeud, at han foretrækker kontanthjælp frem for lønarbejde.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) fastslår, at selv om han næppe er eneste dansker med den tilgang til tingene, repræsenterer »Dovne Robert« hverken kontanthjælpsmodtagere eller arbejdsløse.

- Robert er ikke repræsentant for kontanthjælpsmodtagere, arbejdsløse eller danskerne i det hele taget. Heldigvis for det. Vi ville ikke have et velfærdssamfund, hvis der var mange med samme tilgang til tingene som Robert. Vi har kun et velfærdssamfund, hvis tilpas mange af os løfter vores pligter, sagde hun under onsdagens åbne samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Mette Frederiksen kalder debatten, som Robert Nielsens udtalelser har skabt, for vigtig. Men samtidig opfordrer hun til, at diskussionen ikke kun handler om ham.

- Man skal som politiker aldrig forfalde til at generalisere ud fra enkelte personer, fordi man dermed risikerer at dæmonisere en gruppe mennesker. Det ville være forkert at bygge et helt lands lovgivning på enkelte sager, sagde hun.

Mette Frederiksen påpegede, at beskæftigelsespolitikken skal bygge på begreberne pligt og ret.

- Det er pligten til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet, men med pligten følger også retten til at blive behandlet ordentligt, sagde hun.

Mette Frederiksen gav på samrådet flere bud på, hvad en forestående reform af kontanthjælpssystemet bør indeholde. Måden, som kontanthjælpsmodtagerne vurderes på, skal ændres og foregå tættere på arbejdspladserne, og der skal gøres mere for at gøre folk dygtigere.

- Du lyder jo som en venstremand, minister. Jeg er fuldstændig enig i mange af de ting, du siger. Problemet er bare, at der er ualmindeligt langt fra det, ministeren siger, til det, ministeren gør, sagde Inger Støjberg (V), der var beskæftigelsesminister før Mette Frederiksen.

- Man har udelukkende slækket på beskæftigelsespolitikken, så det kan da ikke undre ministeren, at der er flere, som hænger fast i det her system, sagde Inger Støjberg og erkendte et medansvar for, at for mange hænger fast i kontanthjælpssystemet. Den problematik fik den borgerlige regering ikke løst i sin tid, sagde hun.

Enhedslistens Christian Juhl kom med en advarsel undervejs i samrådet:

- Nu er ministeren vist ved at få nogle venner, der støtter hende, som rebet støtter den hængte. Pas nu på, Mette Frederiksen, sagde han.