Mette F. til Biden: Velkommen tilbage til klimakampen

Statsministeren håber, at USAs nye præsident vil samle USA og hjælpe med at bekæmpe klimaforandringer.

 
»I denne time har vi lært, at demokratiet er dyrebart, og at det er skrøbeligt. I denne time har demokratiet sejret,« lød det fra Biden, da han holdt en tale i forsonlighedens tegn. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Kristina Finne. Fold sammen
Læs mere

Et stort tillykke lyder fra statsminister Mette Frederiksen (S) til USAs 46. præsident, Joe Biden, som onsdag har overtaget embedet fra Donald Trump.

I et opslag på Facebook skriver statsministeren, at hun håber, Joe Biden bliver en samlende kraft »efter den uro og splittelse, vi desværre har set vokse i det amerikanske samfund«.

»Vores to lande er tæt knyttet og nære allierede,« skriver Mette Frederiksen.

Stort tillykke til Joe Biden. USA’s 46. præsident

Særligt byder Mette Frederiksen Joe Biden og resten af det amerikanske samfund »velkommen tilbage i kampen mod klimaforandringerne«.

»En kamp, vi igen deler,« skriver hun med henvisning til, at USA under præsident Donald Trump i store træk meldte sig ud af det internationale, politiske samarbejde for klimaet.

Generelt har verden brug for et stærkt samarbejde med USA om internationale udfordringer og kriser, mener statsministeren.

»Verden har brug for amerikansk lederskab for at styrke internationalt samarbejde, demokrati og menneskerettigheder.«

Også udenrigsminister Jeppe Kofod (S) ser frem til de næste fire års med Joe Biden ved roret i Det Hvide Hus i Washington D.C.

»Danmark og USA er gamle, stærke og tætte venner og allierede,« skriver han i et opslag på Facebook.

Også udenrigsministeren lægger vægt på, at amerikanerne forventes at træde i karakter i arbejdet mod klimaforandringer.

»Danmark og USA skal sammen kæmpe for klimahandling, styrke det internationale samarbejde og stå vagt om demokrati og vores fælles værdier,« lyder det fra Jeppe Kofod.

Han lægger – ligesom statsministeren – vægt på, at amerikanerne med Joe Biden som leder forventes at træde i karakter i arbejdet mod klimaforandringer.

»Danmark og USA skal sammen kæmpe for klimahandling, styrke det internationale samarbejde og stå vagt om demokrati og vores fælles værdier.«

»Jeg glæder mig over, at Biden i sin første tale understregede, at USA nu vil forny sine alliancer og vise lederskab igen. Det er der brug for.«

I sin første tale som præsident adresserede Joe Biden i øvrigt den splittelse, som har præget det amerikanske samfund de seneste fire år.

»Politik behøver ikke at være en flammende ild, der ødelægger alt på sin vej. Alle uenigheder behøver ikke være grund til krig.«

»Mine amerikanske medborgere. Vi skal være bedre end det her,« lød det fra Joe Biden, efter at han var taget i ed som præsident.

/ritzau/