Mette F.: Pensionsforslag skal rette op på forringet efterløn

Forslaget til en ny pensionsordning skal rette op på forringelsen af efterlønnen fra 2011 ifølge regeringen.

Statsminister Mette Frederiksen, finansminister Nicolai Wammen, skatteminister Morten Bødskov og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard på pressemøde på Danish Crown i Horsens tirsdag den 18. august 2020. Regeringen præsenterer sit nye udspil: Ny ret til tidlig pension - værdig tilbagetrækning for alle.. (Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Regeringens forslag til en ny pensionsordning for de personer, der har været længst tid i job, skal rette op på den uretfærdighed, der blev skabt, da politikerne forringede efterlønnen i 2011.

Det siger statsminister Mette Frederiksen (S) tirsdag på et pressemøde.

Efter forringelsen af efterlønnen har staten sparet adskillige milliarder kroner. Socialdemokratiet har dog kun afsat tre milliarder kroner årligt til at betale for deres forslag til en ny pensionsordning.

Hun indleder mødet med at sige, at hun står ved velfærdsforliget fra 2006, som sikrer, at pensionsalderen stiger i takt med, at vi lever længere.

»Da vi lavede aftalen i 2006, var der stadig god mulighed for at gå på efterløn. Siden er efterlønnen blevet kraftigt forringet, og for mange grupper de facto afskaffet.«

»Det har skabt stor uretfærdighed på vores arbejdsmarked, og vi løfter nu det ansvar, der skal løftes for at rette op på den uretfærdighed,« siger hun.

Der er på det seneste åbnet en ny debat på Christiansborg, der går op, om man skulle lave et loft over, hvor meget pensionsalderen må stige. Enhedslisten har gjort det til et krav, at den ikke må stige mere end 68 år, hvis de skal lægge stemmer til forslaget.

Men Mette Frederiksen har afvist kravet og står ved velfærdsforliget.

»Den betyder, som alle danskere ved, at folkepensionsalderen kommer til at følge med, når vi lever længere. Når vi lever længere, skal vi også arbejde længere. Det er et grundlæggende sundt princip, og det står vi bag.«

»Når pensionsalderen sættes op med ét år, giver det i runde tal cirka ti milliarder kroner ekstra. Det er rigtig mange penge, som vi har brug for til sygehuse, børn og ældre. Det er en vigtig del af grundlaget for dansk økonomi,« siger Mette Frederiksen.

Forringelsen af efterlønnen blev vedtaget i 2011 med stemmer fra regeringspartierne Socialdemokratiet og SF, fordi der var et flertal blandt de blå partier og regeringspartneren De Radikale, der krævede regeringens tilslutning.

/ritzau/