Mette F: Løkke undervurderer religionens betydning

De Radikale mener, at Socialdemokratiets formand "opfinder" uenigheder med Venstre om religionens betydning.

Socialdemokratiets Mette Frederiksen (S) i samtale med integrationsminister Inger Støjberg (V) før folketingets åbningsdebat i folketingssalen på Christiansborg, torsdag den 5. oktober 2017. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En misforstået strid om ord. Eller forskellige syn på religionens betydning for integration.

Efter flere dages debat er Socialdemokratiet og Venstre fortsat uenige om en enkelt sætning i statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) åbningstale. Her siger Løkke:

»Integration handler ikke om hudfarve, ikke om religion. Det handler om at vælge Danmark til.«

Han understreger dermed, at man kan blive integreret, selv om man er religiøs. Bare viljen er der.

Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, mener, at det burde samle bred enighed i Folketinget.

»Jeg blev forundret over Mette Frederiksens syn på, om man kan blive integreret i Danmark,« siger Jakob Ellemann-Jensen og retter et direkte spørgsmål til Mette Frederiksen:

»Er integration mulig, hvis man vil Danmark? Eller umuliggøres det, hvis man bekender sig til en religion?«

Også De Radikales Morten Østergaard gik hårdt til Mette Frederiksen. Hun skubber en gruppe af mennesker væk fra fællesskabet i Danmark ved at fremhæve folks religion, mener Østergaard.

Mette Frederiksen står dog fast på sin kritik af Lars Løkke Rasmussen. Hun mener, at statsministeren undervurderer religionens betydning for integrationen.

»Jeg synes, det er for overfladisk en formulering og betragtning,« siger Mette Frederiksen med henvisning til sætningen i Løkkes åbningstale.

»Og dermed bliver det en del af den diskussion, vi havde før. Selvfølgelig kan man blive bo og blive integreret i Danmark og have en anden religion, end den, de fleste har i Danmark.«

»Det gælder uanset, om man kommer hertil som sikh, muslim eller har en tredje religion med sig. Det lykkes for rigtig mange mennesker. Men det kræver, at religionen bliver placeret længere nede end det, der definerer vores samfund. Nemlig de demokratiske beslutninger og spilleregler.«

»Der er en gruppe i Danmark, der ikke funderer deres liv i den rigtige rækkefølge, hvad angår religion. Hvor religion bliver brugt som en del af argumentet for, at kvinder ikke skal være en del af arbejdsmarkedet.«

»At unge ikke må gifte sig med, hvem de vil. Imamer, der prædiker værdier og holdninger, der ikke er forenelige med de danske samfund. Der spiller religionen selvfølgelig en rolle. Og det er uforeneligt med at sikre en god integration,« siger Mette Frederiksen.

Morten Østergaard, som sad i regering med Socialdemokratiet i sidste valgperiode, er langt fra begejstret for svaret.

»Jeg synes, det er ærgerligt, at når der er så mange ting, man kan være ægte uenige om, så opfinder man uenigheder.«

»Vi bør skabe enighed og samling om nogle helt grundlæggende, basale ting,« siger Morten Østergaard.

Han henviser til, at det bør stå klart - som Løkke siger i sin åbningstale - at man selvfølgelig kan blive integreret uanset hudfarve og religion.

»Det handler om viljen til at blive integreret. Ikke religionen,« siger Morten Østergaard.

/ritzau/