Mette Bock efterlyser nye idéer til danske museer

Kulturminister Mette Bock (LA) efterlyser idéer om museer fra to arbejdsgrupper før konference i 2018.

(ARKIV) Kulturminister Mette Bock. Fotograferet den 2. marts 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

To par eksperter skal finde nye idéer til de danske museer, før museumsfolk mødes til en konference til januar næste år.

Det oplyser kulturminister Mette Bock (LA) i en pressemeddelelse.

»For at sætte skub i processen nedsætter jeg nu to visionsgrupper, der skal præsentere forslag på konferencen. Alle er velkomne til at komme med idéer, som de to grupper kan arbejde med,« siger Mette Bock.

Den ene gruppe består af Lene Bak, som er associeret partner hos rådgivningsvirksomheden Pluss og Frank Birkebæk, som er direktør for museumskoncernen Romu.

Den anden gruppe har Astrid Gade Nielsen, kommunikationsdirektør i Danish Crown, og Christian Nissen, som er forfatter, rådgiver og foredragsholder.

Kulturministeren hæfter sig ved, at danske museer udvikler sig positivt med idéer, som tiltrækker publikum over hele landet.

»Men de statslige rammer skal følge med og understøtte dynamikken,« siger Mette Bock.

Grupperne arbejder i løbet af efteråret. Alle interesserede kan inden december i år aflevere deres forslag til Kulturministeriet.

I gruppernes kommissorium hedder det, at statstilskuddet skal støtte nye initiativer på museer. Staten giver årligt mindst én million kroner til alle statsanerkendte museer, hvis de får støtte fra anden side også.

På finansloven støtter staten de fem statslige museer: Nationalmuseet, Statens Museum for Kunst, Ordrupgaard, Hirschsprungs Samling og Det Grønne Museum.

Arbejdsgrupperne skal vurdere, om alle statsstøttede museer skal lave samme opgaver og ikke forske eller holde den samme kvalitet.

Statstilskuddet skal vurderes for at få klare og forståelige kriterier for støtten:

Tilskud skal ske efter aktivitet, man skal kunne støtte nye initiativer, museer skal kunne miste statsstøtten.