Metrobyggeri kan blive forsinket i flere år

Hvis ikke det nuværende klagesystem i forbindelse med metrobyggeriet bliver klarere, kan det koste en forsinkelse på flere år og store ekstraomkostninger, vurderer metroens bestyrelsesformand.

ARKIVFOTO. Metrobyggeriet kan blive forsinket 2,5 år, advarer formand for Metroselskabet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Metroselskabet vil have Transportministeriet til at lægge faste rammer for det omstridte byggeri af metroens cityring.

Hvis ikke der indføres klare regler for, hvad man må og ikke må i forbindelse med byggeriet, vil metroen ikke stå færdig som planlagt i 2018, og den mulige forsinkelse vil resultere i betydelige ekstraomkostninger, siger Henning Christophersen, bestyrelsesformand for Metroselskabet.

»Vi skal have helt klare regler for, hvad det er for nogle forhold, vi skal arbejde under. Vi kan ikke leve med, at de bliver ændret hver uge,« understreger han.

»Hvis det nuværende klagesystem kører videre, så kan vi risikere en forsinkelse med op til to et halvt år og ekstraomkostninger på op mod tre milliarder kroner.«

Bestyrelsesformanden understreger, at tallene er et estimat på den risiko, der vil være, hvis ikke der kommer klarere rammer for byggeriet. Det samlede tal afhænger af antallet af klager, og om de får opsættende virkning på metroarbejdet.

Bestyrelsesformanden er blandt andet bekymret over, at nogle naboer vil indlevere en klage om, at grundvandet er i fare. Sådan er klage kan koste værdifuld tid.

»Hvis sådan en klage kommer til Natur- og Miljøklagenævnet, så kan det tage helt op mod to år at få klagen behandlet. De er ligeglade med, hvad det kommer til at koste. Hvis det sker, kan vi måske ikke fortsætte med at arbejde,« siger Henning Christophersen.

Og det er de mulige forsinkelser, der kan ende med at gøre byggeriet meget dyrere end budgetteret.

»Der står entreprenører klar med mandskab og redskaber, og hvis de ikke kan komme i gang, når der skal lægges skinner, fordi tunnelerne ikke er boret, så kommer der nogle erstatningskrav til os,« siger bestyrelsesformanden.

»Men jeg kan ikke sige præcis, hvad det vil koste. Vi har bare forsøgt at angive over for vores ejere, hvad den mulige risiko er.«

Transportminister Magnus Heunicke (S) har indkaldt forligspartierne bag metrobyggeriet til hastemøde torsdag, hvor de skal diskutere, hvad man kan gøre, for at tidsplan og økonomi ikke løber af sporet.