Messerschmidt ryger ud af DF-ledelsen efter sjusk med EU-midler

Sjusk med EU-midler får konsekvenser for DF-stemmesluger Morten Messerschmidt, der træder ud af partiledelsen.

Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Morten Messerschmidt er ikke længere medlem af Dansk Folkepartis øverste ledelse, partiets koordinationsudvalg. Det sker efter flere sager om forkert brug af støttekroner fra EU-Parlamentet.

Det oplyser partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, i et interview med DR Nyheder.

»Vi har gjort os vores tanker og besluttet, at Morten Messerschmidt træder ud af vores ledelse,« siger han.

DFs koordinationsudvalg er partiets mest magtfulde organ og udgøres af formand Kristian Thulesen Dahl, næstformand Søren Espersen, gruppeformand Peter Skaarup, pressechef Søren Søndergaard og indtil nu Morten Messerschmidt.

Sagen drejer sig om i alt 500.000 kroner, som muligvis er brugt i strid med EU-Parlamentets regler.

Der er tale om henholdsvis 200.000 kroner til afholdelse af to EU-konferencer, som i stedet blev brugt på partiets sommergruppemøder i 2014 og 2015.

Derudover er der tale om yderligere 300.000, som er brugt på blandt andet medietræning og en annoncekampagne.

Ifølge reglerne må EU-støttekroner ikke bruges til at finansiere politiske kampagner og møder for partier.

Der er dog ikke tale om bevidst snyd, understreger Kristian Thulesen Dahl over for DR Nyheder.

»Men det er sjusk på et meget højt plan, og det hører ingen steder hjemme,« siger han.

Dansk Folkeparti er i øjeblikket i gang med at gennemgå alle sager om EU-støtte givet gennem den EU-kritiske europæiske alliance Meld, som Morten Messerschmidt var tidligere formand for.

Det er ikke første gang, at Dansk Folkeparti har betalt penge tilbage til EU-Parlamentet.

I november sidste år betalte partiet 120.700 kroner tilbage for en sejltur i forbindelse med kommunalvalget i 2013.

Og i juni krævede EU-Parlamentet 2,9 millioner kroner tilbage fra DF i Meld-midler, der blev brugt til kommunal valgkamp.

Partiet har refunderet 1,6 millioner kroner og afvist at betale resten, der gik til et gyldent håndtryk til en medarbejder.

Senest er EU's antisvindelenhed, Olaf, gået ind i sagen. Mandag blev EU-parlamentariker Jørn Dohrmann (DF), som har været indsat i bestyrelsen af Meld uden sin viden, afhørt i sagen.

Messerschmidt har gennem hele forløbet fastholdt, at han har overholdt alle regler, og da ledelsen i Dansk Folkeparti i maj besluttede at tilbagebetale 1,6 millioner kroner, der i strid med reglerne var brugt til nationale kampagner, blev det tilføjet, at det skete på trods af, at partiet var »lodret uenig« i kravet om tilbagebetaling.

Siden har ledelsen i Dansk Folkeparti dog i stigende grad parkeret Messer­schmidt på sidelinjen i takt med, at balladen om EU-midlerne er fortsat.

Anders Vistisen har nu overtaget den daglige ledelse af Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet, som er reduceret til tre personer, efter at Rikke Karlsson forlod DF i protest mod netop Messerschmidts styring af midlerne i Meld.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, kommer degraderingen i en periode, hvor det efterhånden er lang tid siden, at Messerschmidt har bidraget positivt.

Messerschmidt fyldte ikke meget forud for folkeafstemningen om Europol sidste efterår, og han har været forbløffende svag og usynlig i den afgørende debat om EUs fremtid, der er skudt i gang i Europa og Danmark efter briternes historiske beslutning om at forlade EU, vurderer Thomas Larsen.

»Messerschmidts position som kronprins er for længst sat over styr. Han opfattes ikke længere som en potentiel leder i partiet, og fremover vil han blive holdt på lang afstand af alt, hvad der handler om lederskab og administration,« skrev Thomas Larsen tidligere tirsdag i sin analyse af Messerschmidts problemer.