Messerschmidt raser over EU-gudstjeneste

Københavns Domkirke vil markere det danske EU-formandskab med en gudstjeneste, men det er dybt stødende, mener EU-parlamentariker Morten Messerschmidt.

ARKIVFOTO. Københavns Domkirke vil markere det danske EU-formandskab med en gudstjeneste, men det er helt imod folkekirkens ånd og dybt stødende, mener EU-parlamentariker Morten Messerschmidt (DF). Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Fisker

Et utilstedeligt misbrug, bizart, stødende og helt uhørt.

Sådan lyder det fra EU-parlamentariker Morten Messerschmidt (DF) om Københavns Domkirkes beslutning om at afholde en gudstjeneste, der markerer begyndelsen på det danske EU-formandskab.

For folkekirken skal ikke bruges til at fejre en institution som EU, der i den grad deler den danske befolkning, lyder det fra EU-skeptikeren, der dermed går imod den kirke, han normalt er stor tilhænger af.

»Uhørt«

- Vi har en lang og god tradition for her i landet at adskille kirken og det politiske, og hvis der er noget, der er politisk omdiskuteret, og som deler befolkningen, så er det EU, og derfor er det uhørt i mine øjne, at man nu skal bruge folkekirken til at celebrere og markere en EU-begivenhed. Det er helt imod folkekirkens ånd, tradition og historie, og jeg synes, det er dybt stødende, siger Morten Messerschmidt, der advarer folkekirken mod at smide det folkelige af sig.

- Når nu vi i Danmark i den grad har en kirke, der favner bredt, så skyldes det netop, at kirken har været i stand til at holde sig ude af politiske twister. Jeg ønsker en folkekirke, der kan rumme folk, der er lige så jubeleuropæiske, som jeg er EU-skeptisk, og det bliver meget svært, når man på denne her måde vil bruge kirken på at markere en EU-begivenhed, siger han.

Morten Messerschmidt har ikke tænkt sig at deltage i gudstjenesten, der bliver afholdt på søndag.

- Jeg kunne aldrig nogensinde finde på at gå ind i Guds hus, hvis Gud og kirken skal bruges til at hylde et projekt, som jeg betragter som totalitært og udemokratisk. Det er helt uhørt, siger han.

Afviser kritik

Hos Folkekirkens mellemkirkelige Råd, der står bag gudstjenesten, afviser man kritikken og understreger, at folkekirken ikke har nogen holdning til EU.

- Vi tager ikke politiske spørgsmål op i forbindelse med formandskabet, men vi vil gerne markere EU-formandskabet, lige som vi gør med en gudstjeneste i forbindelse med Folketingets åbning, hvor vi beder for vores politikere, siger Heidi Martinussen, der er kommunikationsansvarlig i Folkekirkens mellemkirkelige Råd.

Hun synes kun, at det er sundt, at folkekirken kan samles på trods af uenigheder.

- Folkekirken har ikke nogen holdning til EU. Vi lægger overhovedet ikke op til, at man skal være for eller mod. Det er meget vigtigt at forstå, at vi ikke har en politisk dagsorden, men det afholder os jo ikke fra at bede for vores politikere, og jeg synes faktisk, det er sundt, at vi kan bede for hinanden, også selv om vi er uenige, for der er jo mange forskellige holdninger til EU inden for Folkekirken, siger hun.

Ifølge Heidi Martinussen er det en tradition, at kirken i det land, der har EU-formandskabet, afholder en gudstjeneste for at markere begyndelsen på EU-formandsskabet.

Gudstjenesten er åben for alle og foregår den 8. januar i Københavns Domkirke.