Messerschmidt ønsker afstemning om endnu flere EU-forbehold

Et flertal i Folketinget vil have en afstemning om forsvarsforbeholdet. Men hvis man skal stemme om at afskaffe EU-forbehold, burde man også stemme om at indføre flere, mener Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt.

Hvis vi kan stemme om mere EU, kan vi også stemme om mindre EU,  mener Morten Messerschmidt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Europaparlamentariker for Dansk Folkeparti Morten Messerschmidt (DF) mener, det er »hyklerisk«, at Venstre kun fremsætter krav om en folkeafstemning, der kan afgive mere magt til EU.

Udmeldingen kommer i kølvandet på, at regeringen og et folketingsflertal vil sende Danmarks forsvarsforbehold til folkeafstemning i lighed med retsforbeholdet i håb om at få det fjernet.

Morten Messerschmidt mener ikke, at det er danskerne retfærdigt, at regeringen ved hjælp af »sagliggørende argumentation« langsomt får afgivet mere af statens suverænitet til EU. Hvis vi skal stemme om at afgive magt, burde vi også stemme om at tage den tilbage, siger han.

»Jeg synes, det er en noget forunderlig fremfærd kun at bede danskerne om at tage stilling til, hvorvidt man ønsker at overdrage mere magt til EU. Jeg synes, det ville være naturligt i den debat, vi har, at man også lod danskerne tage stilling til, om man ønsker at tage noget magt tilbage,« siger han og bruger briterne, der skal til folkeafstemning om Storbritanniens EU-medlemskab, som eksempel.


Morten Messerschmidt foreslår blandt andet en folkeafstemning om euro-forbeholdet, og han mener samtidig, at der også er et behov for at indføre et helt nyt EU-forbehold, der slutter sig til de fire, Danmark allerede har:

»Det, jeg forestiller mig, er et velfærdsforbehold, der klart siger, at det er Folketinget, der afgør, hvem, hvor og hvornår, der har krav på sociale ydelser i Danmark. Det er ikke EU-Domstolen eller EU i almindelighed, der skal tage sig af det.«

Morten Messerschmidts velfærdsforbehold går ud på, at beslutningsprocessen vedrørende fordelingen af danske ydelser som dagpenge og børnecheck, samt betingelserne for uddelingen af disse, bør finde sted i Folketinget - og ikke i EU-regi.

»Der burde være en folkeafstemning om flere forbehold, der tager suverænitet tilbage til Danmark fra EU, Det vil være helt naturligt, at man lader Folketinget afgøre tingene, da de demokratisk har langt stærkere legitimitet end EU-Domstolen og EU-Kommissionen tilsammen,« siger DFeren.

Det er et flertal bestående af regeringen, Socialdemokraterne, SF, de Konservative og de Radikale, der vil sende forsvarsforbeholdet til afstemning, skriver Information.