Messerschmidt: Man kan ikke sammenligne os med briterne

Den britiske regerings begejstring for landets tilvalgsordning gennemhuller nej-sidens argumenter, mener Venstre. Man kan ikke sammenligne de to lande, lyder svaret fra DF.

»Danmark kan ikke som Storbritannien vælge Schengen fra, selv om vi rigtig, rigtig gerne vil have mulighed for at genindføre grænsekontrol i Danmark efter britisk forbillede,« siger Morten Messerschmidt. Her bliver DFeren Morten Messerschmidt foreviget i Rødovre Centrum. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Med sin lovprisning af Storbritanniens tilvalgsordning kommer den ellers EU-skeptiske britiske Cameron-regering den danske ja-side til undsætning. Sådan ser rege­rings­par­tiet Venstre det i hvert fald.

Den britiske indenrigsminister Theresa May betegner over for Berlingske briternes tilvalgsordning som en gave, der »beskytter« og »gavner« landet. Dermed punkterer hun nej-sidens og især Dansk Folkepartis argument om, at danskerne bør skæve til Storbritannien, når de sætter krydset, mener Venstre.

»De eneste, der har erfaring med en tilvalgsordning, er briterne og irerne. Og når de er glade for den, og når Kristian Thulesen Dahl argumenterer, at vi skal kigge mod Storbritanninen og lytte til, hvad de siger, så synes jeg, man skal lytte til deres erfaringer,« siger Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen:

»Argumentationsrækken holder ikke for Dansk Folkeparti, for de bruger ét sæt argumenter til et synspunkt, og når det så ikke duer længere, skifter de argumentation. Det synes at være tilfældet her.«

Kristian Thulesen Dahl har ved flere lejligheder fremhævet briterne for deres EU-skepsis. For eksempel mente DF-formanden i sit ugebrev 12. oktober – under overskriften »London kalder Europa – og Danmark!« – at briternes forsøg på at genforhandle medlemskabet af unionen var forbilledligt.

»Lad os tage briterne i hånden og gå nøjagtig samme vej, som de ønsker at gå.«

Men den britiske indenrigsminister lyder som et ekko af ja-siden i Danmark, mener Jakob Ellemann-Jensen:

»De argumenter fra Theresa May er stort set de samme argumenter, som vi bruger. Nemlig at der er tale om en ganske luksuriøs ordning, hvor andre lande giver os lov til at vælge og vrage, hvad vi vil være med til, og hvad vi ikke ønsker at være med til,« siger V-ordføreren.

DF: Ordningerne kan ikke sammenlignes

Nej, nej, nej, lyder det fra Morten Messerschmidt, medlem af Europa-Parlamentet for Dansk Folkeparti.

Han afviser, at en tilvalgsordning vil fungere i Danmark, blot fordi det synes tilfældet i Storbritannien:

For det første giver briternes tilvalgsordning blandt andet mulighed for at stå uden for Schengen-samarbejdet. For det andet giver et ja det fasttømrede EU-flertal i Folketinget større beslutningskraft. Og for det tredje har Danmark en grundlov og en tradition for folkeafstemninger, hvis der skal overdrages magt til EU.

Theresa Mays pointe er, at briternes tilvalg giver dem mulighed for at tilvælge de dele, der kan gavne deres nationale interesse og bortkaste eller bearbejde de øvrige. Er det ikke det, som Danmark har brug for?

»Vi kan for eksempel ikke vælge Schengen fra, selv om vi rigtig, rigtig gerne vil have mulighed for at genindføre grænsekontrol i Danmark efter britisk forbillede,« siger Morten Messerschmidt.

Han påpeger, at et ja torsdag vanskeliggør grænsekontrol yderligere, fordi Schengen dermed accepteres som overstatsligt:

»Derfor synes jeg ikke, man kan sammenligne de to tilvalgsordninger. Jeg ville ønske, at Danmark havde fået samme tilvalgsordning som Storbritannien, men det har vi desværre ikke.«