Messerschmidt kalder EUs vaccineaftaler for amatøragtige og kræver Heunicke i samråd

Dansk Folkeparti vil have sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i samråd om, at EU ikke har sikret sig nok af de coronavacciner, der er hurtigst klar. Partiets næstformand vil vide, om Danmark ville have været bedre stillet, hvis vi selv havde stået for indkøbene.

»Man bør gøre alt, hvad man kan i den her situation, som har sendt vores folkesundhed og økonomi til tælling,« siger Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt kalder det for »en helt vild amatørisme«, at EU ikke har lavet en aftale om at få nok af de coronavacciner fra Pfizer og BioNTech, som netop er blevet godkendt af EUs lægemiddelagentur (EMA), og som allerede er taget i brug i England og USA.

Derfor vil han have sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) i samråd efter, at en artikel i det tyske magasin Der Spiegel viser, at EU ikke har sikret sig nok af de vacciner, der er hurtigst klar til brug.

»Jeg forlanger, at vi får en minutiøs redegørelse for, hvordan Danmark har været dårligere stillet  i forhold til anskaffelse af vaccinen, fordi vi er underlagt EU,« siger han.

»Man har fået tilbudt vacciner, som man har takket nej til, da man havde mulighed for at sikre vacciner nok til alle,« siger Morten Messerschmidt.

Han frygter, at epidemien i Danmark dermed kommer til at trække ud:

»Man bør gøre alt, hvad man kan i den her situation, som har sendt vores folkesundhed og økonomi til tælling.«

Messerschmidt: Vaccination burde være startet »for længst«

Morten Messerschmidt er overbevist om, at hvis Danmark selv kunne stå for indkøbene, så havde man været i gang med at vaccinere »for længst«.

»Man sidder jo og kigger med misundelse på briterne, som har kunnet foretage deres egen markedsgodkendelse, og selv har kunnet købe vacciner ind. De er langt foran os, ligesom amerikanerne og canadierne er det.«

Men er det ikke en fordel for Danmark at bruge EU til at anskaffe sig vacciner? Har man ikke en helt anden købekraft og stemme på det internationale marked sammen med EU?

»Jeg har svært ved at forestille mig, at Danmark er bedre stillet i en alliance med Bulgarien, Malta og Cypern. At det afgør, om man vil handle med Danmark. Danmark er et af de mest kreditværdige lande i verden – hvorfor i alverden skulle man ikke have lyst til at sælge til os,« siger Morten Messerschmidt.

EU-Kommissionen kan allerede mandag aften sige endegyldigt ja til Pfizer/BioNTechs vaccine. Hvis det sker, vil de første vacciner komme til Danmark i løbet af et par dage.